Hemşire diplomalarında unutulan tasdik

Sağlık meslek liseleri daha önce Sağlık Bakanlığına bağlıydı. Bu liselerden mezun olanların diplomalarını Sağlık Bakanlığı onaylamaktaydı. Ancak, sağlık meslek liseleri MEB'e devredilirken, diploma onay yetkisinin değiştirilmesi unutulmuştur. Bu nedenle, bir SML mezununun diplomasını kullanabilmesi için bu diplomanın doktorlar da olduğu gibi Sağlık Bakanlığınca onaylanması gerekmektedir.

* Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama: Sorun okullardan kaynaklanıyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Ekim 2012 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1219 sayılı Tababeti ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına dair Kanunun ilgili hükümleri şu şekildedir:

Madde 47 - Türkiye dahilinde ebelik sanatını icra için Türk olmak ve Tıp Fakültesi Kabile Mektebinden veya Sıhhiye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaleti (Sağlık Bakanlığı) tarafından küşat ve idare edilen ebe mekteplerinden bir şahadetname sahibi bulunmak ve bu şahadetname mezkur Vekaletçe tasdik ve tescil edilmiş olmak lazımdır.

Madde 58 - Tabiplerden ve Sıhhiye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaleti tarafından küşat ve idare edilen küçük sıhhiye memur mekteplerinden mezun küçük sıhhiye memurlarından veya işbu mekteplere muadil tedrisat yapan mekteplerden mezun olup şahadetnameleri Sıhhiye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletince tasdik ve tescil edilenlerden başka hiç kimse müsaadesiz sünnetçilik edemez. Ancak laakal on seneden beri bu işle iştigal ettiğini resmi vesikalarla ispat eden ve ehliyet ve liyakati bilimtihan tebeyyün eyliyen kimselerin kemafissabık icrayı sanatlarına müsaade ve ellerine Sıhhiye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletince bir ruhsatname verilir.

Madde 63 - Sıhhiye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletince musaddak hastabakıcı mekteplerinden mezun veya resmi hastanelerden verilmiş vesikaları haiz bulunmıyan ve Türk olmıyan kadınlar hastabakıcılık sanatını ifa edemezler. Bu vesikalar muteber olmak için Sıhhiye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletince tasdik ve tescil edilmiş olmak lazımdır.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 10.8.2012 tarih ve 18923 sayılı yazıları

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, bu yazısında sağlık meslek lisesi mezunlarının diplomalarının Sağlık Bakanlığınca onaylanması gerektiğine dikkat çekmiştir.

YAŞANAN SORUNLAR

1- Onaya neden gerek var

Sağlık Meslek Liseleri şuan Sağlık Bakanlığına bağlı değil, MEB'e bağlıdır. Bu kurumlardan mezun olanların diplomalarının Sağlık Bakanlığınca onaylanmasına gerek olmamalıdır.

2- Onaya ihtiyaç görülüyorsa da, bunun bir sistemi olmalı

Hali hazırda bir Sağlık Meslek Lisesi okulunda, mezun olan bir adayın diplomasının ne zaman Sağlık Bakanlığına gönderileceği ve bu diplomanın Sağlık Bakanlığınca ne zaman onaylanacağını belirleyen bir mevzuat bulunmamaktadır. Bu da bir keyfi işlemlere neden olmaktadır.

3- Bazı okul müdürleri geç bildirdiği için SML mezunları mağdur oldu

Bazı SML okul müdürleri, mezun olan gençlerin diplomalarını, Sağlık Bakanlığına bildirmeyi unutmuştur. Gençler Temmuzda mezun olmalarına rağmen, diplomaları düzenlenmediği için çalışmamaktadır. Geçici mezuniyet belgeleri kabul edilmemektedir.

Sağlık Bakanlığının, 1928 tarihli bu kanunda gerekli değişikliği yaparak sorunu çözmesi, yasal düzenleme yapılana kadar da, sistemin nasıl işleyiciği konusunda bir yönerge çıkarması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber