Görevde yükselmede tribünlere oynanmamalı, hukuksuz isteklerde bulunulmamalı

Sağlık Bakanlığı, bu yıl içinde görevde yükselme sınavı açtı. Görevde yükselme, yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personelin toplam 2 bin kişilik VHKİ kadrosuna geçmesi için düzenlenmişti. Sonuçlar 1 Eylül'de açıklandı. 70 puanı 4 bin 350 kişi geçti. Yönetmelik gereğince en yüksek puanlı 2 bin kişi alınacaktır. Ancak iki sendika, 4 bin 350 kişinin VHKİ kadrosuna atanmasını istiyor. Bu talep hem adil hem de hukuki değildir.

* Türk Sağlık Sen'den görevde yükselme açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Ekim 2012 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Görevde Yükselme Yönetmeliğiyle sağlanmak istenen, yükselmede objektif kriterlerin belirlenmesi ve kayırmacılığın önüne geçilmesidir.

Yönetmeliğin 9. ve 11. maddeleri gereğince, açılan boş kadronun 3 katı aday görevde yükselme eğitimine alınmaktadır. Eğer 3 katından fazla aday başvuru yapmış ise, yönetmelik ekinde yer alan değerlendirme formu esas alınarak puanlama yapılmakta ve en yüksek puana sahip olanlar eğitime alınmaktadır. Eğitim sonrasında sınav yapılmakta ve başarı sırasına göre açılan boş kadro adedince atamalar yapılmaktadır. Atananlardan, şartları tutmayanlar ile emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme, çıkarılma gibi nedenlerle kadronun boş kalması durumunda, 2 yıl içinde başarı sırasına göre atama yapılmaktadır.

Mevzuat bu kadar açıktır. Mevzuatın bu hükümlerinde Bakanlar Kurulu Kararıyla değişiklik yapılmadığı sürece yapılabilecek bir şey yoktur. Yani, görevde yükselme eğitimine katılıp 70 alanların hepsi değil, sadece açılan kadro adedince en yüksek puanlı olanlar atanır.

Diğer taraftan, bazı kamu kurumları görevde yükselme ilanı duyurusunda yer vermedikleri sonradan boşalan kadrolara, görevde yükselme eğitimine katılmış ve 70 ve üzeri almış adayları atamıştır. Daha önce duyuruya çıkılmadığı için görevde yükselme eğitimine katılmamış adaylar bu durumu dava etmiş ve mahkemeler bu adayları haklı bulmuştur. Zira, sonradan boşalan kadrolar ilk baştaki görevde yükselme duyurusunda yer alsaydı, belki de bazı adaylar görevde yükselme eğitimine katılabilecekti. İlgili karar için tıklayınız.

Sağlık Bakanlığı 2 bin kişilik VHKİ kadrosu değil de 4 bin kişilik VHKİ kadrosu ilan etseydi, eğitime 10 bine yakın aday katılacaktı. Bu halde 4 bin kişilik kadroya, 10 bin kişi arasında en başarılı olanlar atanacaktı.

Bu nedenle hem Türk Sağlık Sen'in hem de Tüm Sağlık Sen'in mevzuata uygun olmayan ve adil de olmayan bir istemde bulunması, hukuksuzluğu talep etmesi kamu yararı içermemektedir.

Kendi menfaatlerimize uyumlu olsa da, her hal ve şartta adil olmamız gerekiyor.


İşte Türk Sağlık Sen'in hukuki olmayan açıklaması

1 Eylül'de sonuçları açıklanan görevde yükselme sınavında barajı geçen tüm çalışanların hak ettikleri kadrolara atanması gerektiğini ifade eden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ? Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan görevde yükselme sınavının sonuçları 1 Eylülde açıklandı. 2 Bin olarak ilan edilen VHKİ kadrosuna atanmak için baraj olan 70 puanı 4 Bin 350 personel geçti. Yani 2 Bin 350 hizmetli hak ettiği ve sınavı kazandığı halde kadrosuna kavuşamayacak. Bakanlık hakkı teslim etmeli ve sınavda barajı geçen herkese bu kadroları vermelidir.? dedi. (memurlar.net'in notu: Burada bir hak yoktur. En başarı olan 2 bin kişinin atanacağı mevzuatta yer almaktadır.)

Kahveci Maliye Bakanlığı'ndan ek kadro talep ederek sınavı kazanlara bu kadronun verilmesi gerektiğini belirtti. (memurlar.net'in notu: Kadro verilmesi diye bir olay yoktur. Kurumlar için yılda 1 kez boş kadro kararnamesi yayımlanmaktadır. Bunu Bakanlar Kurulu belirlemektedir. bakanlar Kurulu boş kadrolarda değişilik yapsa dahi, Sağlık Bakanlığının bu kadrolara atama yapması mümkün değildir.)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber