Müfettiş denetlediği TÜBİTAK'a ?geçici görev'le atandı, ortalık karıştı

Haber Giriş : 21 Eylül 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Şahin kararı ?hukuka uygun' bulurken, CHP'li Gazalcı, ?Hile ile kurum ele geçiriliyor? dedi

İKTİDAR ile muhalefet arasındaki TÜBİTAK kavgası bitmiyor. CHP, AKP'yi kurumda kadrolaşmakla suçlarken, bu iddialara bir yenisi daha eklendi.

TÜBİTAK'ı denetleme ve inceleme görevi yapan Başbakanlık Müfettişi Yunus Arıncı, denetlediği kuruma alındı. Arıncı, kadrosu Başbakanlık'ta kalmak kaydıyla denetleme ve inceleme görevini yaptıktan sonra TÜBİTAK'ta ?geçici görev'le atandı. Olay, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın soru önergesine Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in verdiği cevapla ortaya çıktı. Gazalcı, uygulamanın etik olarak alışılmış kurallar açısından doğru olup olmadığını sordu. Bakan Şahin de, uygun olduğunu bildirince Gazalcı, hükümeti kadrolaşmak için hukuk tanımamazlıkla suçladı.

Şahin, Arıncı'nın Başbakanlık Müfettişi sıfatıyla daha önce kurumda yaptığı görev nedeniyle kazandığı tecrübenin dikkate alındığını belirterek, ?Uzun zamandır işlemeyen denetim yapısını etkinleştirmek ve Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereğince oluşturulan İç Denetim Birimi Başkanlığı'nı yapılandırmak üzere TÜBİTAK Kanunu'nun 19'uncu maddesi uyarınca geçici olarak kurumda İç Denetim Birimi Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir? dedi.

Hukuka uygun

Arıncı'nın, TÜBİTAK'a geçici olarak görevlendirilmiş olmasının hukuka aykırı bir yönü olmadığına işaret eden Şahin, etik olarak da bir aykırılık bulunmadığını ifade etti. Şahin şunları söyledi:

?Düzenlenen raporlar sonucunda yapılacak işlemlerin takdiri ya ilgili idareye ya da eğer bir dava açılması söz konusu ise ilgili mahkemeye düşmektedir. Müfettişin yazdığı raporla başlatılan bu süreçlerin tamamlanması ya da şu veya bu yönde gelişmesi hususunda müfettişin herhangi bir katkı veya etkisi olmamaktadır. Bu nedenle Arıncı'nın TÜBİTAK'ta geçici olarak görevlendirilmesinin mevzuat açısından da, etik kurulları açısından da uygun olduğu değerlendirilmektedir.?

Hukuk tanımıyorlar

Şahin'in cevabını yeterli bulmayan Gazalcı, AKP'yi kendi kadrolarını yaratmak için hukuku hiçe saymakla suçladı. Olayda hukuk ve kural tanımamazlık olduğunu ileri süren Gazalcı, ?Hükümet, hukuk devleti kurallarını çiğniyor. Hile ile ele geçirme planı uyguluyorlar? diye konuştu.

TÜBİTAK'ta 6 Nisan'a kadar geçen bir yılda 295 personel görevden alınırken, 272 personel işe alındı. Mahkemelerce ayrılanlardan 12'si yemekhane personeli olmak üzere toplam 13 kişi için işe iade kararı verildi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber