Sağlık Bakanlığı: İlk altı ay sadece anne sütü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2012 19:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde, Türkiye'de 1991 yılından beri anne ve çocuk sağlığı hizmetleri kapsamında, çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesi anlamında diğer çocuk sağlığı programlarına paralel olarak ?Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı' yürütülüyor. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF ortak bildirisi olan ?Başarılı Emzirmede 10 Adım' stratejileri programda yürütülen tüm çalışmaların temelini oluşturuyor.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bebek beslenmesinde ilk 6 ay anne sütü verilmesinin önemi, bebeğin beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunması için ideal içeriğe sahip olmasından kaynaklandığı belirtilerek, ?Bu sebeplerle de birçok uluslar arası ve ulusal kuruluş emzirmeyi bebek beslenmesinde öncelikle tercih edilmesi gereken beslenme yöntemi olarak belirlemiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği ve yürütülen programa göre ?İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6'ncı aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi? temel mesajdır. Bu öneri Dünya Sağlık Örgütü'nün, 55'inci Dünya Sağlık Asamblesi'nde (16 Nisan 2002) kaleme alınmıştır? denildi.

Açıklamada, programın başlangıcından bu güne kadar 2012 yılı itibari ile ?Bebek Dostu Hastaneler' sayısının 913'e ulaştığı belirtilerek, doğumların büyük çoğunluğunun ?Bebek Dostu Hastaneler'de gerçekleştiği ve bu çalışmalar sonucunda bebeklerin hayata daha sağlıklı başlayabildikleri kaydedildi.

Programın, ?Bebek Dostu Hastaneler' kavramı ile başladığı ve 2000'li yıllara gelindiğinde ?Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları' olarak ilerleme kaydettiği bildirilerek, ?Bebek Dostu İl' kavramının geliştirildiği vurgulandı. Bugüne kadar 78 ilde ?Bebek Dostu İl' unvanının verilerek plaketle ödüllendirildiği ifade edilerek, (Hakkâri, Siirt, Ağrı) ayrıca 41 ilde yapılan çalışmalar neticesinde ?Altın Bebek Dostu İl' olarak ödüllendirildiği belirtildi.

Türkiye'de de programın temelini oluşturan ve global stratejiler olan ?Başarılı Emzirmede 10 Adım'ın onuncu adımının uygulanması ve bebek dostu sağlık kuruluşlarında doğum yapan annelerin hastaneden ayrıldıktan sonra da emzirme problemleri ile ilgili başvurabilecekleri merkezlerin oluşturulması amacıyla ?Anne Destek Grupları ve Anneden Anneye Destek Grupları Eğitimleri'nin gerçekleştirildiği söylendi.

Ayrıca bu kapsamda, birçok sivil toplum kuruluşunda anne destek grubu eğitimlerinin verilerek, anne sütü desteklenmesi ile ilgili mesajların ortak bir dille diğer sektörler tarafından iletilmesinin sağlandığı kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bugüne kadar 33 ilde anne destek ve anneden anneye destek gruplarının oluşturulup, 81 ilde bu çalışmanın yaygınlaştırılmasının hedefler arasına alındığı belirtilerek şunlar eklendi:

?Programın başından bugüne yürütülen başarılı çalışmalarımız sonucunda sadece anne sütü ile beslenen bebek oranında çok ciddi artış sağlanmıştır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebek oranı 2003'te yüzde 21 iken 2008'de bu oran yüzde 42'ye çıkmıştır. Ayrıca ortanca emzirme süresi, 5 yılda bir yapılan Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, 1993 ve 1998'de 12 ayken, 2003'te 14 aya, 2008'de 16 aya yükselmiştir. Yeni veriler, 2013 Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması sonuçlarına göre şekillenecektir. Gelinen bu noktayı daha da geliştirmek ve emzirme konusunda farkındalık yaratmak için her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla, WHO ve UNICEF tarafından oluşturulan ?Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasına Ait Uluslararası Yasa'nın, ülkemiz koşullarına uyarlanması çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber