Karaisalı'da ?Zeytin Hasat Festivali' yapıldı

Adana'nın Karaisalı ilçesinde Karaisalı Zeytin Platformu'nun Çatalan'da düzenlediği ?Birinci Zeytin Hasadı Festivali' başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2012 15:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük ilginin gösterildiği festivale Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel, Karaisalı Kaymakamı Hidayet Sarı, Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamid Aygün, kamu kurum yetkilileri, çiftçiler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin yanı sıra yaklaşık 500 vatandaş katıldı.

Organik ve doğal ürünlerin sağlık açısından önemini halka anlatılması gerektiğini kaydeden Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel, ?Bu çalışmalarından ötürü başta Zeytin Platformu olmak üzere Adana Tarım İl Müdürlüğü'nü ve zeytin üreticilerini tebrik ediyorum.? dedi.

Karaisalı Kaymakamı Hidayet Sarı da Karaisalı zeytininin ve zeytinyağının çok kaliteli ve lezzetli olduğunu söyledi. Kaymakam Sarı, ilçeye son 15 yılda dikilen yaklaşık bir milyon zeytin ağacının üretim ve pazarlama sürecinin geliştirilmesinin bölge açısından çok ciddi bir tarımsal ve ekonomik kalkınma hamlesi olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygün ise "Adana Türkiye'nin zeytin üretiminin sadece yüzde 1'ini yapıyor. Karaisalı ise Adana'daki en büyük zeytin üreticiliği merkezi haline geldi. Fakat biz biliyoruz ki, Adana ve Karaisalı toprakları ve iklimi zeytincilik için çok uygun bir alan, bu sebeple üretim payının arttırılması bölge halkına ciddi katkılar sunacaktır." diye konuştu.

Karaisalı Zeytin Platformu Başkanı ve Ekotepe Ekolojik Yaşam Çiftliği'nin sahibi Ahmet Yıldırım da şunları söyledi: ?Karaisalı Zeytin Platformu olarak görevimiz, zeytini işleme ve pazar imkanlarını arttırmak, üretim kalitesinin ve verimliliğin artmasını sağlamaktır. Bugün itibariyle yöremizde dekar başına ortalama kazanç düşük ve fakat araştırarak ve yenliklere açık olarak sabırla çalışıldığında görülecektir ki, çiftçilerimiz dekar başına 5 bin ile 10 bin liraya varan gelirler elde edebileceklerdir.?

Çatalan' da Organik Tarım'ın öncülüğünü yapan İl Genel Meclis üyesi çiftçi Veysel Güngör ise Karaisalı'daki zeytin ağaçları ekonomik, kültürel ve sosyal bir değer kazanmaya başladığını belirtti. Güngör, ?Festivallerle ve sair çalışmalarla Karaisalı zeytini ve zeytinyağının kalitesini önce ülkemize sonra tüm dünyaya tanıtacağız? dedi.

100 MİLYON GELİR BEKLENİYOR

Karaisalı Platformu Genel Sekreter İsmail Demirkeser, Karaisalı'nın zeytiniyle bir marka olma yolunda hazlı ilerlediğini kaydederek, ?İşimiz zor çünkü zeytincilik kültürünü inşa etmek için yola çıktık. Önümüzdeki yıllarda Karaisalı'mızın zeytincilikten elde ettiği gelirin 100 milyon TL'yi aşacağını birlikte yaşayarak göreceğiz.? ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sezonun ilk organik zeytin hasadı Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel tarafından yapıldı. Festival kapsamında 14 organik zeytin üreticisine ?Organik Tarım Sertifikası? verildi. Yapılan En Güzel Zeytin' yarışmasında dereceye girenler çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber