Aynı Mahiyetteki Danıştay Kararları

İçtihadı birleştirme kararları yargı organlarını ve idareyi bağlar. Bu husus 2575 sayılı Danıştay Kanununun 40'ncı maddesinin 4'üncü fıkrasında düzenlenmiştir. Ancak, kanuni düzlemde, aynı husus daire kararları ve genel kurul kararları için geçerli değildir. Kanuni düzlemde olay böyle olsa da, yerleşik hale gelen Danıştay kararları hakkında kamu kurumları farklı bir uygulama yapabilir mi? Devamı için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 22 Eylül 2005 00:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu sorunsala askerliğe ilişkin olarak sitemize ulaşan Danıştay kararları nedeniyle yer verdik.

Sitemizi takip edenler, hem askerlik hizmetini yapmış olma koşulu arayan memur alım ilanlarının hem de atamanın yapdığı sırada askerde olması nedeniyle iptal edilen atamalara ilişkin işlemlerin hukuksuz olduğuna dair çok sayıda mahkeme kararı yayımladığımızı hatırlayacaklardır. Bu mahkeme kararları o derece fazla hale gelmeye başlamıştrki, bu kararların yerleşik hale geldiğini belirtebiliriz.

Bu çerçevede yerleşik hale gelen mahkeme kararları hakkında Danıştay Birinci Dairesinin 1997/115 Karar No ve 1997/123 esas nolu kararını yayımlıyoruz.

HUKUKA BAĞLI VE SAYGILI İDARENİN EMSAL YARGI KARARLARI DOĞRULTUSUNDAHAREKET ETMESİ GEREKTİĞİ HK.

İstişari düşünce istemi, İdari Yargı yerince verilen bir kararın, dava konusu işleme benzer ve dava konusu yapılmamış olan işlemler yönünden de uygulanıp uygulanmayacağı hususunda düşülen duraksamanın giderilmesine ilişkindir.

Bilindiği üzere, yüksek mahkemelerin içtihatları birleştirme kararları yargı organlarını ve idareyi bağlayan kararlardır. İdare, benzeri olaylarda bu kararlar yönünde işlem tesisine zorunlu bulunmaktadır.

Bunun dışındaki kesin yargı kararları ise, yalnızca tarafları bağlayan kararlardır. İdare, benzeri olaylarda bu yargı kararları doğrultusunda işlem tesisi zorunda olmamakla birlikte, bu olaylar hakkındaki yargı kararları yerleşik hale gelmiş ise artık, idareler açısından bu kararlar emsal alınmayı gerektiren kararlardır. İdarenin, benzeri olaylarda yerleşik hale gelmiş yargı kararları doğrultusunda hareket etmesi, hukuka bağlı ve saygılı olmasının bir gereği olduğu gibi, lüzumsuz davaların açılmasını önlemesi bakımından ve dava ekonomisi açısından da uyulması gereken bir kural olmalıdır.

Bu nedenle, idari yargı yerince verilen bir kararın, dava konusu işleme benzer ve dava konusu yapılmamış olan işlemler yönünden de emsal alınmasında hukuksal bir engel bulunmadığı sonucuna varılmakla dosyanın Danıştay Başkanlığına sunulmasına karar verildi. (MT/NÇ)
(DAN-DER; SAYI:95)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber