Kurbanlık alırken bunlara dikkat!/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2012 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veteriner hekimi Burak Erten, vatandaşların kurbanlık alırken; sağlık raporu ve menşe-i şehadetnamesine dikkat etmelerini istedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Bitlis ve ilçelerindeki kurbanlık hayvanları sağlık kontrolünden geçiriyor. Kontroller kapsamında Tatvan ve Güroymak'taki kurbanlık hayvanların sağlık kontrollerini yapan Veteriner Hekim Burak Erten, Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvanların sağlık taramalarına ağırlık verdiklerini söyledi.

Kurbanlık alacak olan vatandaşların özellikle alacakları hayvanların sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığına dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Veteriner Hekim Erten şöyle konuştu: "Malum önümüz Kurban bayramı, bizde bu vesile ile vatandaşlarımızın hem sağlıklı kurbanlık kesebilmeleri ve sağlıklı et yiyebilmeleri için bayram öncesi sağlık kontrollerine ağırlık verdik. Bu kapsamda Bitlis merkez başta olmak üzere, Tatvan, Güroymak, Hizan, Mutki, Adilcevaz ve Ahlat ilçeleri ve bağlı köylerdeki kurbanlık hayvanların sağlık kontrollerini yapıyoruz. Bu hayvanların kurbanlık olarak satılmasının uygun olup olmadığını kontrol ediyoruz. Vatandaşlarımız kurbanlık alırken, alacakları hayvanlarda veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmasına dikkat etsinler. Küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanları almasınlar."

ALICIDA SATICI DA FİYATTAN MEMNUN DEĞİL

Kurbanlıkların yavaş yavaş görücüye çıkmaya başladığı bu günlerde Bitlis'te ki kurbanlık hayvan satıcısı da alıcısı da fiyatlardan memnun değil.

Kurbanlık hayvan satıcısı Bilal Caf ise kurbanlık hayvanlarının tüm kontrollerini yaptığını yapılan kontroller sonucunda da tüm hayvanlarının sağlıklı ve kurbanlığa uygun olarak çıktığını belirtti.

Ancak yaklaşık bir yıldır kapalı ortamda beslediği kurbanlık havyaların geçen yıl olduğu gibi bu yılda çok düşük fiyata satılmak zorunda kalınmasından tedirgin olduğunu kaydeden Besici Caf, "Malum bu yıl kışımız çok sert ve uzun geçti. Bu yüzden yemlerimiz kışın ortasında tükendi. Hal böyle olunca da havyaların satış fiyatı kadar yem giderimiz oldu. Bu yüzden kırmızı et fiyatları da yükseldi. Kırmızı et fiyatı yükseldi ve yükselmeye devam ediyor ancak, bu canlı hayvan fiyatına yansımıyor. Hal böyle olunca kurbanlıkları zararına satışa sunmak zorunda kalıyor ve satışlarda haliyle zarar ediyoruz." dedi.

Satış fiyatlarının satıcıları bu yıl memnun etmediğine de değinen Besici Bilal Caf, "Biz vatandaşlarımızın sağlıklı et yemesi ve sağlıklı kurbanlık hayvan kesebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ama maalesef bir yıl içinde hayvanlara harcadığımız masraf bizi kurtarmıyor, zarar ediyoruz. Şu anda kilosun ve tipine göre kurbanlık dana fiyatları 3 bin ile 5 bin TL arasında değişiyor. Ama alıcı bu fiyatı da çok buluyor ve indirim yapılmasını istiyor. Normalde bir hayvanın yıl boyunca gideri zaten 5 bin TL'yi buluyor." diyerek tepkisini dile getirdi.

Kurbanlık hayvan alıcısı Arif Akça ise, Hem kırmızı et fiyatının hem de kurbanlık hayvan fiyatlarının cep yakmasından yakındı. Her yıl kurbanlık için dana aldığını kaydeden Akça, "Ama maalesef fiyatlar bu yıl çok pahalı. Bu yüzden öyle görünüyor ki, Kurbanlık için bu yıl dana yerine küçükbaş hayvan alacağız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber