4/B'liler, yanlış kesilen prim kesintilerini talep edebilir... İşte örnek dilekçe

657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli çalışan personele yapılan ek ödemeden yıllarca sigorta prim kesintisi yapılmıştır. Ancak, bu konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığının hem Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına hem de Maliye Bakanlığına sorduğu görüş sonrasında, yıllardır önemli bir yanlış yapıldığı anlaşılmıştır. Maliye Bakanlığının görüşüne göre, SGK'nın sözleşmeliye ek ödemeden sigorta prim kesintisi yapmaması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OLAYIN GEÇMİŞİ

Adalet Bakanlığı taşradan gelen yoğun sorular nedeniyle bu hususu SGK ve Maliye Bakanlığına sormuştur.

SGK, 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesindeki genel düzenlemeye bakarak sözleşmeliye verilen ek ödemelerden prim kesintisi yapılması gerektiğini belirtmiştir.

Maliye Bakanlığı ise 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 9 uncu maddesinde yer alan; "Bu ödeme tutarı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmaz." hükmü gereğince prim kesintisi yapılamayacağını belirtmiştir.

Adalet Bakanlığı, özel kanun-genel kanun bağlamında Maliye Bakanlığının görüşünün esas alınması gerektiğini illere bildirmiştir. Tıklayınız.

Asıl mesele bundan sonra başlayacaktır. Çünkü, yıllarca sözleşmeli personele yapılan ek ödemeden % 14 oranında sigorta primi kesintisi yapılmıştır. Sözleşmeli personel çalıştıkları kurumlarına bir dilekçe ile müracaat ederek bundan sonra ek ödemelerinden kesinti yapılmamasını ve daha önce yapılan kesintilerinde iadesini talep edebilirler.

NE YAPILMALI?

Aşağıda örnek bir başvuru dilekçesi yayınlıyoruz. Bu dilekçelerin usulüne uygun olarak en yakın disiplin amirine verilmesi gerekmektedir. Disiplin amirleri konuyu çözümlemeye yetkili değilse, başvuruyu bir üst makamına iletecektir. Eğer üst makamlar dava açma süreleri içerisinde iadeyi yaparsa sorun yok. Ama iade yapılmaz ise tek tek dava açılması gerekmektedir. Bu ise kamunun boş yere bir dava masrafı ödemesine neden olacağı için, yetkili kurumların ödemelerin geri verilmesine yönelik bir açıklama yapması yerinde olacaktır.

İŞTE ÖRNEK DİLEKÇE

????????????.GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

????????????..BAŞKANLIĞINA

????????????...BAKANLIĞINA

Konu: Mevzuata aykırı yapılan sigorta kesintisi

?/../?? tarihinden itibaren kurumunuzda ??..sicil numarası ile sözleşmeli personel olarak çalışıyorum. Tarafıma yapılan ek ödemeden yıllarca % 14 oranında sigorta prim kesintisinin mevzuata aykırı olarak yapıldığını öğrenmiş bulunmaktayım.

Bu konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı tarafından Adalet Bakanlığına verilen görüş doğrultusunda tarafıma yapılan ek ödemelerden yapılan sigorta prim kesintilerinin bundan sonra yapılmaması ile daha önce yapılan kesintilerin de tarafıma ödenmesini arz ederim.

Adı Soyadı İmza

Ekler: Maliye Bakanlığı görüşü

Adres:

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber