Beldenin tek geçim kaynağı kara elmas

Emin Gürbüz - Zafer Göder - Bolu'daki Gökçesu beldesinde yaşayan 2 bin 250 kişi, geçimini beldedeki kömür ocaklarından sağlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bolu'nun Mengen ilçesine bağlı Gökçesu beldesinde bulunan maden ocaklarında çalışan 500 kişi sayesinde 2 bin 250 kişi ekmek yiyor. Ocaklarından emekli olan yaşlılar beldede zaman geçirirken, gençler maden ocaklarında yerin 300 ile 2 bin metre altında ter döküyor.

Gökçesu Belediye Başkanı Vahit Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gökçesu'da 2 bin 250 kişinin yaşadığını belirterek, "Gökçesu'da yaşayanlar geçimlerini madencilikle sağlıyorlar. Beldemizde kömür çıkartılan 2 tane ocak var. Ocaklarda toplam 500 kişi çalışıyor. Beldenin tamamı madenden geçimini sağlıyor" dedi.

-Madenlerimizde işçi sıkıntısı var-

Madencilerin ocaklarda 3 vardiya üzerinden 8'er saat çalıştığını ifade eden Aydın, "Ocaklarda çalışan maden işçilerinin aldıkları ücretler Türkiye standartlarına uygun. Emeklilik Yasası nedeniyle maden ocaklarının sahipleri madenlerde çalıştıracak işçi bulmakta zorlanıyor. Madenlerimizde işçi sıkıntısı var. Gökçesu'da bulunan maden ocaklarında çalışacak en az 300 işçiye ihtiyaç var. Ocakların sahipleri diğer illerden ocaklarda çalışacak işçi getirmek zorunda kalıyor" diye konuştu.

Aydın, Gökçesu'nun geçim kaynağının maden ocakları olduğunu anlatarak,

"Maden ocaklarının getirisi bizim için hep olumlu. Maden ocakları Gökçesu'nun olmazsa olmazı. Gökçesu'da yaklaşık 700 hane bulunuyor. Bunlardan sadece 10 hanesi Gökçesu'nun yerli halkı. Diğerleri Zonguldak ve Devrek'ten gelme" şekilinde konuştu.

Yeni nesil maden işçilerinin çocuklarının maden ocaklarına girmediğini anlatan Aydın, çocukların madenlerde çalışmaktan ziyade okumayı tercih ettiğini, genelde okuyup aşçı olduğunu ifade etti.

-Baba mesleği yapıyorum -

Gökçesu'da bulunan bir maden ocağında yaklaşık 4 yıldır maden işçisi olarak çalışan 3 çocuk babası 35 yaşındaki Rıza Çukur, maden işçiliğinin baba mesleği olduğunu anlatarak, "Babam maden ocağından emekli oldu. Ben de babamın izinden gidiyorum. Maden ocağında yaklaşık 4 yıldır işçi olarak çalışıyorum. Ocakta 3 vardiya üzerinden günde 8 saat çalışıyoruz. Yerin altında kömürün damarlarına göre 300 metre ile 2 bin metre arasında çalışıyoruz. Her işçi günlük 15 ile 20 ton arasında kömür çıkartıyor. Kömür damarlarının gittiği yere kadar takip ediyoruz" dedi.

Çukur, ekmeği yerin metrelerce altından kömürden çıkartıklarını belirterek,

"Çok zor bir iş olmasına rağmen işimi seviyorum. Her ay bin 450 lira maaş alıyorum. Başka işte alışmayı düşünmedim. Ben işimi çok seviyorum. Emekli olana kadar da çalışmayı düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Yayıncı: Murat Paksoy - Bolu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber