Rektörler: AB sürecinde eksiğimiz özerklik

Haber Giriş : 22 Eylül 2005 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'deki yüksek öğretim sisteminin AB'ye uyumunu değerlendiren üniversite rektörleri ?idari ve mali özerklik olmamasından? yakınıyor ve AB'ye uyum açısından bu konuda sorun yaşanacağını düşünüyor.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Türkiye'deki üniversitelerin, AB'ye hazır olması gibi bir sorunu olmadığını belirterek ?Çünkü bizim akademik sistemimiz, AB'nin üzerinde uzlaşmaya çalıştığı modele son derece yakın? dedi.

Akbulut AB'ye uyum açısından hazır olunmayan alanın ise mali açıdan gündeme gelebileceğini söyledi. Akbulut ?Mali açıdan bizim beklentimiz, araştırma-geliştirmeye ayrılacak paylar artırılmalı. Bu paraları daha rahat harcayabilmek için bütçe sisteminin değiştirilmesi lazım. Devlet üniversitelerinin, katma bütçe sisteminin dışında değerlendirilmesinde büyük yarar var? dedi.

TÜRKİYE'NİN ÖZERKLİK NOTU 8 TAM NOT ÜZERİNDEN 1.5
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da Türk üniversiteleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer birçok kurumundan ilerde olduğunu belirterek ?AB üniversiteleri ile bizim aramızda tabii ki belli farklılıklar var ama en önemli farklılık, idare sisteminde. Bizde mali ve idari özerklik yok.

OECD kriterlerine göre, Türkiye'nin özerklik notu 8 tam not üzerinden 1.5. Türkiye'de 1 milyon dolarlık cihazı alabilirsiniz ama bu cihazları çalışır durumda tutmak için 4 tane elemana ihtiyaç olduğuzaman bu elemanları alamazsınız. Benim idari özerklikten kastım bu.

Üniversitelerde verilen eğitimin niteliği açısından da Avrupa'dan çok geride olduğumuzu düşünmüyorum. En büyük farklılık, bizde insan gücü planlaması yapılmadan fakülteler ve meslek yüksekokulları açılması. AB ülkeleri buna çok dikkat ediyor. Hangi alanda insan gücüne ihtiyacı varsa, o alanda açıyor? dedi.

MALİ ÖZERKLİK NEREDEYSE SIFIR.
Anadolu Üniversitesi Rektörü ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Engin Ataç ise üniversitelerin öz değerlendirme yapması gerektiğini söyledi . Ataç ?Bizim eksiğimiz şu; Mali özerkliğimiz yok. Mali özerklik neredeyse sıfır. Gelişmiş ülkelerdeki üniversitelere baktığımız zaman, bunlar farklı hizmetler ürettikleri için bütçe sistemleri de farklıdır. OECD'nin yapmış olduğu bir değerlendirmede, Türk üniversitelerininbelli konularda özerkliği olmadığını görüyorsunuz. Bunlar genellikle yönetsel yapılanmadan kaynaklanıyor? diye konuştu.

?OTONOM? BİR ÜNİVERSİTE
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu, Türkiye'ye otonom bir üniversite modeli gerektiğini belirterek ?Yani idari, mali ve akademik özerkliği olan, kendi öğrencisini kendisi seçebilen, kredibilitesi bulunan ve programlarını kendisi yapan üniversite modeli.

Üniversitelerimizde AB'ye uyum için şimdiye kadar birçok çalışma yapıldı. Örneğin diploma eşdeğerliği. Bugün artık Avrupa üniversitelerinde birçok üniversitemizin diploma eşdeğerliği var. Türkiye'de idari ve mali özerkliğin tamamlanması lazım. İdari ve mali yönden YÖK'e ve hükümete bağlıyız. Bazı üniversitelerimizde öğretim üyesi eksiği, altyapı sorunu var.Altyapıdaki en önemli eksik de araştırma laboratuvarıyla ilgili ? dedi.

YÖK'ÜN YETKİLERİ ÇOK FAZLA
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu Türk üniversitelerinin çok fazla eksikliği olduğunu sanmadığını söyledi. Terzioğlu ?Ancak Avrupa'dan şöyle bir itiraz gelebilir mi diye düşünüyorum: Çok merkezi bir yönetim sistemi var. (Özerklik yok) diyemeyiz de özerkliğin çok zayıf, YÖK'ün yetkilerinin çok fazla olduğu gündeme gelebilir. Fiziki altyapı açısından bakarsak, örneğin Yunan üniversitelerinin rektörleri de aynı şeyden şikayetçi? dedi.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber