Bayram öncesi sahtecilerin kurbanı olmayın

Kurban pazarlarında bizzat seçerek hayvan satın alanlar, sahtecilere ve tırnakçılara karşı uyarıldı. Elbistan Emniyet Müdürlüğü, kötü niyetlilere karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2012 15:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, toplu taşıma araçlarında, alışveriş merkezlerinde, ATM'lerde para çekerken olası yankesicilik, tırnakçılık ve sahte para olaylarına karşı tedbirli olunmasını istedi. Kurban Bayramı dolayısıyla hazırlık ve alışveriş telaşı yaşayan vatandaşların tırnakçılara ve sahtecilere kurban gitmemesi için dikkatli olunması tavsiyesinde bulunan Emniyet Müdür Vekili Ahmet Eksin, özellikle kurban alışverişlerinde vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

Vatandaşların ve esnafların alacakları bir dizi önlemle mağduriyetlerin önüne geçmelerinin mümkün olduğunu belirten Eksin, "Yankesicilik ve tırnakçılık olaylarından korunmak için toplu taşıma araçlarında başkaları tarafından itildiğinizde elinizi cebinize götürmeyi veya çantanızı kontrol etmeyi alışkanlık haline getiriniz. Cüzdanınızda fazla nakit para bulundurmayınız. Nakit para yerine kredi kartı, çek ve benzeri ödeme araçlarını bulundurunuz. Kalabalık yerlerde yüksek miktarda paranız olduğunu göstermeyin, aksi halde gaspçıların hedefi olursunuz. Üzerinizde yüklü miktarda para taşımanız gerekiyorsa birkaç parça halinde (ceplere bölüştürün) emniyetli bir şekilde taşıyınız. Bu esnada adres sormak, para bozdurmak ve benzeri bahanelerle size yaklaşan tanımadığınız şahıslara karşı dikkatli olunuz. Paranızı saymadan teslim etmeyiniz, saymadan da teslim almayınız. İş yerinde teşhir edilen küçük ve değerli malları kolayca ulaşılabilecek ve dalgınlığınızdan faydalanılarak alınabilecek yere bırakmayınız. İmkânlar el veriyorsa tek başınıza iş yerinizde bulunmamaya çalışınız, kaldırımcılık suretiyle hırsızlık yapanlar genelde tek kişinin bulunduğu yerleri tercih ederler.? dedi.

Sahte paraların bayram alışverişinde yoğunluk ve kalabalıktan dolayı daha kolay piyasaya sürülmek istendiğini kaydeden Eksin, sahte para kullananların genellikle bonkör davrandığına dikkat çekti. Eksin, bu konuda da şunları söyledi: "Kullanımdaki paralar kadar yıpranmamış olduğu için yeni olan parayı vatandaşlarımız dikkatle incelesin. Vatandaşlarımızın kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu durumuna düşmemeleri için, banknotları tanımaları ve aldıkları paraların hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir. Dünyada sahteciliğe karşı korunmak için paralar son derece gelişmiş emniyet unsurlarıyla basılmaktadır. Gerçek banknotlar dizayn, renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görünür. Dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu net ve temiz görünüm yanında, elle kontrolle sahte ve gerçek banknotları birbirinden ayırmak mümkündür. Paranın gerçek olup olmadığının anlaşılması için halkımız tarafından kolaylıkla yapılabilecek kontrol yöntemleri bulunmaktadır. Gerçek parada kabartma baskı, filigran, holografik şerit folyo, kabartma baskı, emniyet şeridi, bütünleşik görüntü, renk değiştiren mürekkep ve görme engelliler için özel tasarımlar var.?

Mağdur duruma düşüldüğünde ya da şüphelenildiğinde 155 Polis İmdat'a bilgi verilmesini isteyen Eksin, bu konuda en önemli kaynağın vatandaş olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber