'Anız yakmak hem çiftçiye, hem doğaya hem de insana zarar veriyor'

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, üreticilerin 'masrafsız' olduğu için yoğun olarak tercih ettiği anız yakmanın, hem toprağa, hem çiftçiye, hem de doğaya zarar verdiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2012 21:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anız yakılmasının hastalıklar ve yabani otlar açısından bir faydasının bulunmadığını hatırlatan Güven, ?Anız yakıldığı zaman topraktaki yararlanılabilir su miktarı da düşmektedir. Toprakların su tutma özellikleri azalmaktadır. Aynı zamanda organik madde toprağın havalandırılmasını sağlar, iyi bir çimlenme sağlar. Anız yakıldığında tüm bu faydalar da yakılıyor, bunlardan yararlanılamıyor.? dedi.

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle kilosu 80 kuruşa kadar yükselen saman fiyatları, çiftçileri her sene yakarak yok etmeye çalıştıkları anıza muhtaç etti. Geçmiş yıllarda biçerdöverden geri kalan samanları yakarak yok eden çiftçiler, bu yıl tarlada ne bulduğu her şeyi samana çevirdi. Bundan en kazançlı çıkanlarda itfaiye ekipleri oldu. Her yıl hasat mevsiminde çıkarılan anız yangınları için tarladan tarlaya koşan itfaiye bu durum karşısında rahat bir nefes aldı.

Değişkenlik gösteren fiyatlardan şikayetçi olan hayvan yetiştiricileri, samanın kilosunun son bir yılda yaklaşık yüzde 400 arttığını, geçen yıl 25 kiloluk bir balya samanın yaklaşık 3 TL'ye satılırken, bu yıl fiyatın 12 TL'ye kadar fırladığına dikkat çekti. Duruma müdahale eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, fiyatlarda dengeyi sağlamak için Balkan ülkelerinden saman ve ot ithalatı için bakanlar kurulundan izin aldı. Yaşanan bu süreçten etkilenen çiftçiler ise tarladaki ekinleri dipten keserek önceki senelerde yapılan uyarılara aldırış etmeden yaktıkları anızları pahalılık nedeniyle bu sene toplamak zorunda kaldı.

İlk defa bu sene anız yangınına gitmediklerini söyleyen Samsun'a bağlı Havza Belediyesi İtfaiye Müdürü İsmet Arslan, ilçeye bağlı 84 köy bulunduğunu ve uzak köyün ilçeye 50 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber