Gazi'de yetkileri alınan iki dekan istifa etti

Haber Giriş : 25 Eylül 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç'ın mali denetim (ita amirliği) yetkilerini aldığı Mesleki Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Bedir ile Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dekanı Mithat Üner istifa etti.

İki dekan istifalarını rektörlüğe iletti. Profesör Bedir, dilekçesini ve istifasının gerekçelerini Cumhurbaşkanlığı ve YÖK'e de bildirdi. İstifa gerekçesinde üniversitede yapılan uygulamalardan bahseden Bedir, kendisiyle beraber 4 dekanın ita amirliği görevinden alınmış olmasını gerekçesinin başına yazdı. 10 yıldır üniversitenin farklı birimlerinde yöneticilik yapan Bedir, ?İsmim hiçbir usulsüzlük ve tartışma ile yan yana gelmemiştir. İta amirliği görevinden alınış gibi onur kırıcı bir davranışın muhatabı olmanın sorumluluğunu kamuoyunun vicdanına ve sayın Rektör'ün hukuk, hak ve görev anlayışının düzeyine bırakıyorum.? dedi.

Rektör Yamaç'ın göreve gelmesinden bu yana Gazi Üniversitesi 6 kez akademik personel ilanı yayınlarken, Mesleki Eğitim Fakültesi için sadece bir profesör ve bir doçent ilanı verildi. Fakültenin öğretim elemanı sıkıntısı çekmesine karşın yardımcı doçent, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ilanı hâlâ verilmiyor. Ayrıca üniversitede Eyüp Bedir'in dekan kaldığı sürece bu ilanların verilmeyeceği dedikodusu yayılıyor. Bedir, istifa yazısında bu duruma işaret ederek, ?En önemli istifa sebebim, eğer görevden ayrılırsam çok sevdiğim öğretim elemanlarının ilanlarının verilebileceği düşüncesidir.? ifadesini kullandı. Öte yandan Kadri Yamaç'ın, Dekan Bedir'in profesör jürisi oluşturma yetkisini de aldığı ortaya çıktı. Üniversite profesörlüğüne yükseltilme jürilerinin, üniversite yönetim kurulunca kurulacağının kanunda açıkça yazılmış olmasına rağmen, bu yetkinin doğrudan rektörce kullanılması sebebiyle Bedir'in, uygulamaya ?hukuka aykırılık şerhi' koyduğu anlaşıldı. Bedir, yazısında bu durumu şöyle açıkladı: ?Buna rağmen yetkinin rektörce kullanılmaya devam etmesi üniversitemizdeki hukuk anlayışının nereye geldiğini göstermek bakımından önemlidir. Bu şartlarda dekanlık görevini sürdürmeye çalışmak anlamlı olmayacaktır.? Bir araştırma görevlisinin, doktora programından başarısızlık sebebiyle atılmış olmasına rağmen, dekanlığın bütün itirazları hiçe sayılıp, rektörlük tarafından tek taraflı olarak devamlı statüye geçirilmeye çalışıldığını aktaran Bedir, fakültede yürütülen bir disiplin soruşturmasında, hatalı bulunan ve uyarı cezası alan bir öğretim elemanının cezasının da Rektör tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden kaldırıldığını anlattı. Bedir, bunun fakülteyi incittiğini ve ?siz ne yaparsanız yapın ben bildiğimi yaparım' anlamı taşıdığını savundu

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber