Bilirkişi: Öldüren buzdolabı hatalı

Sakarya'da bir evde hatalı üretilen buzdolabından çıktığı ileri sürülen yangında hayatını kaybeden baba ve engelli oğlu için üretici firma aleyhine açılan 330 bin liralık tazminat davasında bilirkişi, buzdolabının hatalı olduğunu tespit etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2012 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akyazı ilçesi Küçücek İstiklal Mahallesi'nde geçen yıl 25 Kasım'da çıkan yangında, ev sahibi Kâtip Yıldız (60) ve engelli oğlu Ahmet (33), dumandan zehirlenip öldü. Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, hazırladığı raporda, yangına sebep olarak buzdolabının bağlı bulunduğu elektrik tesisatında yaşanan kısa devreyi gösterdi. Jandarma olay yeri inceleme raporunda da yangının buzdolabı fişinin prize takılı olduğu kısımdan başladığı ifade edildi. Yangın sırasında evdekileri kurtarmak için içeri giren bir görgü tanığının 'buzdolabını yanarken gördüm' demesi üzerine, Yıldız ailesi, yangının çıkış sebebinin net olarak belirlenmesi için avukatları aracılığıyla Akyazı Sulh Hukuk Mahkemesi'nde tespit davası açtı. Mahkemenin tayin ettiği bilirkişi, buzdolabı üzerinde yaptığı incelemede, yangına cihazın emniyet sensörünün devre dışı kalmasının ve rezistans sisteminin bağlı bulunduğu buzdolabının üst bölümündeki dondurucunun aşırı ısınmanın sebep olduğunu saptadı. Raporda yangının, elektrik tesisatından ya da şebekeden kaynaklanmadığı, duvardaki prizin ise dondurucu kısım ile aynı mesafede kaldığı ve yüksek ısıdan dolayı eridiği vurgulandı. Bunun üzerine aile, firma hakkında 330 bin liralık tazminat davası açtı.

Ailenin avukatı Özgür Eray Taş, mahkemeye sunduğu dilekçede yangının hatalı üretilen buzdolabının kendiliğinden yanması sonucunda gerçekleştiğini öne sürdü. Davalı üretici firma ise buzdolabının teknik özelliklerinin hatalı değerlendirildiğini iddia ederek savunmasında şunları kaydetti:"Buzdolabı 'No-Frost' olmayıp statik soğutucu ve dondurucu olarak tanımlanmış konvansiyonel üründür. Davacı tarafın iddiaları tespit konusu buzdolabının No- Frost olmaması nedeniyle doğru ve geçerli değildir. Buzdolabının üst dondurucu bölümünde yangına sebebiyet verebilecek elektriksel komponent bulunmamaktadır. Bu sebeple bilirkişinin belirttiği rezistans sisteminin bağlı bulunduğu buzdolabındaki üst bölüm dondurucu kısmında aşırı ısınma neticesinde yangının çıktığı tespiti doğru değildir. Bilirkişinin tespit ettiği defrost timer, elektronik kart ve emniyet sensörü gibi komponentler belirtilen buzdolabında yoktur. Yangının şirket tarafından üretilen buzdolabından kaynaklı olmadığına karar verilmesini talep ediyoruz."

Mahkeme, yangının çıkış sebebinin belirlenmesi için bir başka bilirkişinin görüşüne başvurdu. Bilirkişi olarak tayin edilen İstanbul Teknik Üniversitesi'nden akademisyenler, dosyadaki belgeler üzerinden inceleme yaparak bir rapor hazırladı.

Bilirkişi heyeti, raporunda, prizin gözle görülmeyen kısmındaki gevşek bağlantı hatasının buzdolabındaki mekanik kontaklardaki bir hata ile eş zamanlı olarak yangını çıkardığını, buzdolabındaki hatanın da olayı hızlandırdığını ifade etti. Buzdolabı prizinde topraklama ve elektrik panosunda kaçak elektrik rolesi kullanılmadığı belirtilen raporda, prizde topraklama olması durumunda olay sırasında kaçak akım rolesinin çalışarak tüm evi elektriksiz bırakacağını kaydedildi.

Raporda kusur dağılımı şöyle yapıldı: "Yangının meydana gelmesinde buzdolabının termostat ya da kapı butonu kontaklarının yapışık kalmasının etkisi olduğu anlaşıldığından üretici firmanın yüzde 50 kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır. Davacıların günümüzün teknik incelemelerine paralel olarak, meskendeki elektrik tesisatında topraklama yaptırmadıkları ve kaçak akım rolesi kullanmadıkları anlaşılmış olup bu durumun, buzdolabındaki hatanın meydana gelme anında şebeke geriliminin kesilmemesi ve bundan dolayı hata yerinin şebekeyle sürekli irtibatlı kalmasının yangın olayında illiyet bağı meydana getirdiğinden davacıların yüzde 50 kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber