Ülker Grubu, 4. süt tesisini Kahramanmaraş'ta açtı

Ülker Grubu'na ait süt ve süt üretim şirketi Ak Gıda, Karaman Lüleburgaz ve Pamukova'dan sonra Kahramanmaraş'ta da süt üretim tesisi açtı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2012 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tesisin açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarım sektörüne ve hayvancılığa verdiği desteği yüzde 27 ye çıkardığını belirtti. Türkiye'nin süt üretimini 9 yıl içerisinde 8 milyon tondan 15 milyon tona çıkardığını belirten Bakan Eker, ?Her yıl hayvan başına destek veriyoruz. Yer ve üretilen süt primine para veriyoruz. Küçükbaş hayvancılığını da geliştirdik ve ilk defa 2011 yılında son 10 yıla nispetle artık azalma değil yukarı doğru bir artma gözledik. Son iki yılda gelinen aşama yüzde 40'lık bir artışla söz konusudur. Bunların yanı sıra hayvan başına da destek vermekteyiz yani küçükbaş hayvancılığı her şey dâhil destek veriyoruz. Karşılığı olarak hem et hem süt üretiminde ciddi bir artış söz konusu oldu.? şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERE YÖNELİK SÜT KAMPANYASI ÖZEL OKULLARI DA KAPSAYACAK ŞEKİLDE GENİŞLETİLDİ

Öğrencilere yönelik süt kampanyasının özel okulları da kapsayacak şekilde genişletildiğini aktaran Bakan Eker konuşmasına şöyle devam etti: Türkiye'nin süt üretimi, 8 milyon tondan 15 milyon tona çıktı. Sanayide işlenene sütün miktarı arttı. Hükümet olarak hem süt tüketiminin artırılması için çalışmalar yapıyoruz. Daha çok içilmesini sağlamamız lazım bunu da çeşitli kampanyalarla yine hükümetimizin sağladığı desteklerle projelerle, imkanlarla daha iyi bir noktaya taşıma gayreti içerisindeyiz. İşte geçtiğimiz öğretim yılında biliyorsunuz çocuklarımıza okul sütü projesi başlattık, şimdi bu sene tekrara aynı uygulamayı daha geniş bir zaman dilimi içerisinde bu defa özel okulları da içine alacak şekilde çocuklarımıza süt dağıtacağız. Bunun kararnamesi hazırlandı imzalandı, uygulamayla ilgili süreç başladı." ifadelerini kullandı.

Mehdi Eker, "Bundan 9 sene önce Türkiye 24 milyon hektar arazi işliyordu, 24 milyon hektar arazi işleme karşılığında, Türkiye toplam 23 milyar dolar bir tarım hasılası elde ediyordu. 24 milyon hektar arazi işliyor yaklaşık 7 milyon insan çalışıyor 23 milyar dolar hasıla elde ediyor. 23 milyar dolar hasılayla tarım hasılasından bahsediyorum Türkiye Avrupa ülkeleri arasında 4.sıradaydı, dünya ülkeleri arasında 11. sıradaydı. Bugün geldiğimiz nokta yine 24 milyon hektar arazi işliyoruz ama bu 24 milyon hektar araziden artık 23 milyar dolar değil 62 milyar dolar hasıla elde ediyoruz. Tarım hasılası ve bu 62 milyar dolar hasılayla Avrupa ülkeleri içerisinde Türkiye 1 numara büyüklük itibariyle, dünya ülkeleri içerisinde de 7. sıraya yükseldi.? diye konuştu.

Açılış öncesi konuşma yapan Ak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü ise ?İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerine köprü olan 500 ton günlük süt işleme kapasitesine sahip fabrikada ilk etapta UHT süt, homojen yoğurt, kaymaklı yoğurt, kaymak, şişe ve bardak ayran üretilecek. AK Gıda'nın toplam süt üretiminin yaklaşık yüzde 13'ünü gerçekleştirecek fabrikada ihracata yönelik ürünler de olacak.? dedi.

Kahramanmaraş fabrikası ile Türkiye ekonomisine yılda 200 milyon TL katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Tütüncü, işlenen sütün yurt içinde Çukurova, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, yurt dışında da Irak pazarına gönderildiğini söyledi.

Açılışını ardından fabrikayı gezen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kahramanmaraş Valiliği, belediye başkanlığı ve AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Eker, Türkoğlu ilçesine bağlı Kılılı beldesinde de incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber