Mardin'de tarımda entegre mücadele dönemi

Mardin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt, Mardin'de 3 milyon 850 bin dönüm arazide tarım faaliyeti yapıldığını belirterek, bu yıl entegre mücadele çalışmalarının pamuk, üzüm, buğday ve kirazda yürütüldüğünü açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 18:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin tarımsal potansiyelini arttırmak amacıyla kurum olarak bitki sağlığı konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Salih Söğüt, bunlardan en önemlisinin çeşitli ürün gruplarında yürütülen entegre mücadele programları (IPM) olduğunu belirterek şöyle konuştu: "İlimizde entegre mücadele çalışmaları pamuk, bağ, buğday ve kiraz alanlarında yapıldı. Mardin'de bu yıl 202 bin dönüm arazide pamuk üretimi yapılıyor. 2012 üretim sezonunda 660 dönüm arazide pamuk için entegre mücadele çalışmaları yürütülüyor. Program kapsamında üreticilere üretimde kalite ve kantite kaybına neden olan etmenler hakkında bilgi verildi. Bu etmenlerle ekonomik bir şekilde mücadele yaparak karlılığı arttırmak ve fazla kimyasal kullanımının önüne geçerek doğal dengeyi korumak hedefimiz oldu.'' dedi.

Pamuk alanlarında yürütülen entegre mücadele çalışmalarında biyoteknik mücadele yöntemleri kullanıldığını anlatan Söğüt konuşmasına şöyle devam etti:? Bu kapsamda funnel ve delta tipi feromon tuzaklar kullanılarak zararlıların ergin birey populasyonu düşürülerek zararlıların ileri ki dönemlerde yüksek populasyon oluşturmalarının önüne geçildi. Bu sayede ilimiz pamuk alanlarında önemli zarara neden olan yeşil kurt ve dikenli kurda karşı kimyasal mücadele yapıldı. Verimde yüzde 20 oranında artış sağlandı. Amacımız, bu çalışmaları yıldan yıla artırarak çiftçilerimizi kendi işletmelerinin uzmanı yapmak.'' diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber