Sapanca çarşı esnafının kamulaştırma tepkisi devam ediyor

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde yapılacak olan alışveriş merkezine esnafın tepkisi devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2012 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çarşı merkezinde yıkım kararı alınan dükkanların sahipleri tepkilerini yayınladıkları bir açıklama ile duyurdu.

Dükkan sahipleri yaptıkları açıklamada, dükkanlarının Sapanca Belediyesi tarafından alınan kamulaştırma kararı ile hiçbir pazarlık yapılmadan alınmaya çalışıldığı belirtildi. Dükkanlarına metrekare bedeli olarak 800 lira verildiği belirten açıklamada şu ifadeler yer aldı:

?Biçilen bedel düşük bulunduğu için bizlerde yasal ve bürokratik yollardan hakkımızı arama gayreti içine girdik. İlk olarak esnaflar bir araya gelip toplantı yaptık ve belediyenin yıkım kararını durdurmasını istedik hem yazılı olarak hem de sözlü olarak yaptığımız başvuruda binalarımızın tarihi yapı olduğunu, mevcut durumda ticaret yapıldığını yıkım kararının buradaki bir çok esnafa zarar vereceğini bu nedenle iptal edilmesi gerektiğini hem belediye başkanımıza hem de bütün partilerin belediye meclis üyelerine defalarca ilettik. Bu amaçla katıldığımız belediye meclis toplantısı sonrasında yaptığımız görüşmede Belediye Başkanımız bizleri azarlayıp mağdursanız hakkınızı istediğiniz yerde arayabilirsiniz diyerek uzlaşma isteğimizi geri çevirmiştir. Yaptığımız tüm başvurular maalesef karşılıksız kalmıştır.?

Kamulaştırma işleminin neden AVM inşaatı bittikten sonra yapılmadığının da sorulduğu açıklamada, ?Çarşı içinde dükkanların metrekaresi en az 2 bin- 2 bin 500 lira iken bizim dükkanlarımıza neden 800 lira bedel verildi. Belediye başkanımızın kendi mülkü kamulaştırılsa aynı şekilde mi davranır. Bilirkişi Raporu henüz resmiyet kazanmamışken Belediye Başkanı bilirkişinin belirlediği bedeli Belediye Meclis toplantısında açıklayarak hem kamuoyunu hem mahkemeyi yanıltmıştır. Burada ticaret yapan esnafın AVM den dükkan alması neden engelleniyor? Sapanca daki esnaf AVM den dükkan alamayacaksa tek elden satılması düşünülen AVM'yi kim satın alacak? AVM'ler şehir dışına yapılır neden gelip merkeze yapıyor, AVM lerin yapıldığı yerdeki esnaf arkadaşlarımızın işlerinin bozulduğunu hepimiz biliyoruz? denildi.

Esnafın dükkanlarının bulunduğu yapı adasının, Kentsel Sit Alanı olması için Anıtlar Yüksek Kuruluna başvurmalarını Başkan Uslu'nun tavırlarının sebep olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti: ?Belediye başkanımız bize bu binalar tarihi değil nereye isterseniz gidin başvurun diyerek bizi Anıtlar Yüksek kuruluna yönlendirmişti. Dükkanlarımızın bulunduğu yapı adasının Kentsel Sit Alanı olması için Anıtlar Yüksek Kuruluna mülk sahipleri olarak bizler başvurduk. Belediye başkanımızın tavırları bizi buna mecbur etmiştir. 15 yıldır Sapanca Çarşısının gelişmesi için hiçbir şey yapmayan Belediye Başkanı dükkanlarımızı yıkarak ne yapmaya çalışıyor. Seçimle göreve gelen Belediye Başkanımızı almış olduğu bu yanlış karardan dönerek Sapanca'nın ve esnafın menfaatleri doğrultusunda yıkıcı değil yapıcı yeni bir karar almasını beklemekteyiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber