'Devlet bankaları özelleştirilecek'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2005 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''20 yılda yaptığı özelleştirmenin tamamı 8 milyar dolar. Bu sene yapılacak özelleştirme 20 milyar doların üzerinde olacak'' dedi.

Kemal Unakıtan, Uluslararası İslami Finans Forumu'nun (IIFF) 2. gününde düzenlenen ''İslami Pencereler ve Değişim'' konulu oturuma, ana konuşmacı olarak katıldı. Unakıtan, konuşmasında özelleştirme konusuna değinirken, özelleştirmeye devam edeceklerini söyledi. Birçok büyük şirketi özelleştirdiklerini belirten Unakıtan, ''Kulağınızda kalır diye söylüyorum. Daha limanlarımız var. Erdemir, Tekel sigara, Türk Hava Yolları, Petkim, Milli Piyango, enerji dağıtım şirketleri ve ondan sonra enerji üretim ihaleleri var. Özelleştirmelere aynı hızla devam edeceğiz. Devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarıncaya kadar özelleştirmeye devam edeceğiz'' dedi.

Unakıtan, Türkiye'nin 20 yıldır özelleştirmeyi konuştuğunu ifade ederek, ''20 yılda yaptığı özelleştirmenin tamamı 8 milyar dolar. 2003 ve 2004'te özelleştirmenin altyapısını geliştirmek için çok uğraştık. 2005'in ilk 9 ayında 15 milyar dolar civarında bir özelleştirme yaptık. Bu sene yapılacak özelleştirme tahmin ediyorum 20 milyar doların üzerinde olacak. 20 yılda 8 milyar dolar, bu sene 20 milyar doların üzerinde özelleştirme...'' diye konuştu. Türkiye'ye ilginin devam edeceğine inancını dile getiren Unakıtan, yeni yabancı yatırımcılar beklediklerini söyledi. Yabancı yatırımlar için ellerinden gelen bütün iyileştirmeleri yaptıklarını ifade eden Maliye Bakanı, yabancıların yatırım için izne ihtiyaçlarının olmadığını, ellerini kollarını sallaya sallaya gelebileceklerini, minimum sermaye sınırı bulunmadığını, şirketlerini de 2 günde kurabileceklerini bildirdi. Hükümetin yerli-yabancı sermaye ayrımı yapmadığını vurgulayan Unakıtan, ''İkisine de diyeceğimiz bir söz var, (Welcome)'' dedi.

Unakıtan, yabancı yatırımcıların nitelikli personellerini ülkeye getirebileceklerini, istedikleri gayrimenkulü edinebileceklerini, uyuşmazlıkların da uluslararası mahkemelerde çözüldüğünü kaydetti. Kemal Unakıtan, yaptıkları düzenlemelerle Türkiye'nin yabancı sermaye çekmeye başladığını belirterek, ortalama 1 milyar dolar olan yabancı sermaye girişinin geçen sene 2.5 milyar dolara yükseldiğini, bu yıl rakamda iki misli veya daha fazlasının hedeflendiğini bildirdi. Unakıtan, devlete ait bankaların da özelleştirileceğini, yabancı finansörlere duyurdu.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber