Köy Hizmetleri'nin personel ve araçlarına belediyeler talip

Haber Giriş : 28 Eylül 2005 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye başkanları, yeni sıkıntıların farkında. Ancak çoğu, araç ve personel yetersizliğinden yakınıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, bu noktada Köy Hizmetleri'nin taşra teşkilatının il özel idaresine devredilmesini yanlış buluyor. Kapatılan kuruma bağlı makine parkı, personel ve bütçenin özel idarelere devredildiğini hatırlatan Güzelbey, ?Mahallelerin, altyapı hizmetleri ise belediyelere yüklendi. Belediyeler bu işi hangi parayla, hangi personelle yapsın. Biz, makine parkı ile personel ve bütçenin bir kısmının belediyelere verilmesini istiyoruz. Verilirse, bu hizmeti yaparız. Verilmezse yapamayız.? diyor. Ellerindeki imkanlarla şehiriçi yolların bakımını yapabildiklerine dikkat çeken Güzelbey, konuyu başta valilik olmak üzere gerekli yerlere ilettiğini de sözlerine ekliyor.

Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Öztekin, bir yandan eleştirileri haklı buluyor, bir yandan da dert yanıyor. ?Köyleri bize pat diye yüklediler.? diyen Öztekin, uyumun zaman alacağını söylüyor. Yeni mahallelere hizmet götürme gayretinde olduklarını ifade eden Bekir Öztekin, ancak imkanların buna elvermediğini vurguluyor. Muhtarlardan, biraz daha sabretmelerini isteyen Öztekin, İller Bankası'ndan alınacak ödenekle, yaşanan problemlerin çözüleceğini ifade ediyor.

Muhtarların ve başkanların sıkıntılarını değerlendiren Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, yasanın amacının, şehir merkezine yüklenmenin önüne geçmek olduğunu belirtiyor. Geçiş sürecinin yaşandığına vurgu yapan Durak, sorunların zamanla aşılacağını umuyor. Durak, ?Plansız bir yere hemen yön vermek kolay değil. Bu süreç, birkaç yıl sürebilir. İl özel idaresi, yeterli katkıyı sağlayamadığı için birtakım problemler yaşanıyor.? şeklinde konuşuyor.

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 5286 sayılı kanunla 16 Mart 2005'te resmen kapatıldı. 1984'te kurulan kurum Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na, taşra teşkilatları ise il özel idarelerine bağlandı. İstanbul ve Kocaeli teşkilatları ise büyükşehir belediyelerine devredilirken, iskan hizmetleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın sorumluluğuna verildi. 5272 sayılı Belediyeler Kanunu, yerel yönetimlere şu hizmetleri yüklüyor: ?İmar, su ve kanalizasyon; ulaşım, çevre temizliği, zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar, konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, evlendirme, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber