Depremde ölen öğretmenin ailesine maaş bağlanmadı!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2012 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'ın Erciş ilçesinde geçen yıl meydana gelen depremde düğünlerine 12 gün kala hayatını kaybeden öğretmen çiftten Güldane Köse Erdal'ın ailesi, depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen kendilerine maaş bağlanmadığını belirterek, "Biz çok büyük paralar istemiyoruz. Kızımızdan hatıra olacak, onun için hayır yapılabilecek bir maaş bağlansa yeter" dedi.

23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde 75. Yıl Kız Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan Ümit Erdal (30) ve Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmenliği yapan Güldane Köse Erdal (28), geçtiğimiz yaz nikah kıydırdı. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden Erciş'e tayin olduktan sonra düğün hazırlıklarına başlayan çift, düğün günü olarak da 3 Kasım Perşembe gününü belirleyip, davetiyelerini bastırdı. Ancak öğretmen çift, Erciş'teki 7.2'lik depremde evlerinin çökmesi sonucu enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Depremin ayırdığı çiftlerden Ümit Erdal'ın cenazesi Aydın'da defnedilirken, eşi Güldane Köse Erdal'ın cenazesi Adana'da toprağa verildi. Kızlarını gelinlik giymeden toprağa veren anne Fahriye (59) ve baba Bünyamin Köse'ye (62) depremin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen maaş bağlanmadı. Bundan yaklaşık 6 ay önce baba Köse, kendisinin maaşı olduğu için eşine maaş bağlanması için evrakları hazırlayıp, SGK Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Ancak aradan 6 ay geçmesine rağmen olumlu ya da olumsuz bir cevap gönderilmedi.

"BİZ BÜYÜK MEBLAĞLAR BEKLEMİYORUZ"

Kızının depremde hayatını kaybetmesinin ardından 1 yıl geçtiğini ancak acısının hala taze olduğunu anlatan baba Köse, "Arabamla gidip kızımın cenazesini getirdim. Hala o günleri yaşıyoruz, hiç acısı dinmedi. Çok özledik kızımızı. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan depremden sonra şehit olan öğretmenlerin ailelerine maaş bağlanacağını söyledi ama bir türlü maaş bağlanmadı. Başbakanımız verdiği sözlerin arkasında duruyor, durmasını bekliyoruz. Maaş olarak büyük bir şey beklemiyoruz. Büyük meblağlar istemiyoruz. Kızımızın hatırası için sembolik olarak bir maaş verilse başka bir şey istemiyoruz" diyerek gözyaşı döktü.

Gayri resmi kaynaklardan aldığı bilgiye göre maaş başvurusunun muhtaç olmadıkları için reddedildiği yönünde olduğunu belirten Köse, "Biz muhtaç olduğumuz için maaş almak için başvurmadık. Eşimin üzerine mal varlığı var diyorlarmış, bir tek cep telefonu var. Onun dışında ben SGK'dan emekli bir vatandaşım. Bir de babamdan kalma ev var, onun kirasını alıyorum. Ancak maaş bağlanacağı söylendiği zaman bütün ailelere bağlanacak denmişti, muhtaçlık aranacağı söylenmemişti. O zaman maaştan bahsedilmeseydi biz de umut etmezdik. Kızımın şehit olmasının yanı sıra maaş bağlanmaması acımızı ikiye katladı" diye konuştu.

"KIZIM İLE EŞİNİN İSMİ BİR OKULDA YAŞASIN"

Kızını çok özlediğini söyleyen anne Fahriye Köse ise, Allah'ın kimseye böyle bir acı vermemesini dileyerek, "Yavrumun kocasıyla birlikte isminin bir okula verilmesini istiyorum. Düğününe 10 gün vardı. Depremde kocasıyla birlikte şehit oldu. Deprem olmasa öbür pazar düğünleri yapılacaktı. Kızıma maaş sözü verildi, maaşta bağlanmadı. Biz çok büyük paralar istemiyoruz, maaş bağlansa kızımın hayrına bir şeyler yapardım. Bir okula da kızımın ismini vermediler. İsim için para vermek gerekiyormuş, bizim paramız yok. Kızım çocukları çok severdi, yetime, öksüze yardım ederdi" diyerek ağladı.

Öte yandan, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada SGK Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmede ailenin maaş bağlanma kriterlerine uygun olmadığı, maaş bağlanması istenen annenin üzerine mal varlığı göründüğü, babanın ise emekli maaşının olduğu, ailenin muhtaç olmadığı için maaş bağlanmadığı belirtildi. Ailenin bir okula eşinin ve kızlarının isminin verilmesi için ailenin Milli Eğitime dilekçe vermesi gerektiği, herhangi bir okula isimlerinin verilebileceği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber