Organ bağışı engel tanımadı

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonrası yirmi iki yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olan bir kadın, 3 yıldır diyalize giren erkek kardeşine böbreğini bağışladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2012 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kardeşine böbreğini bağışlayan abla Gonca Sunay, hayatta kendileri için engel olmadığını belirterek, ?Önemli olan kafalarda engel olmasın? dedi.

Antalya'da muhasebecilik yapan 56 yaşındaki Gonca Sunay, 1990 yılında geçirdiği trafik kazasında omuriliğinin zedelenmesinin ardından felç kaldı. Belden aşağısı tutmayan ve 22 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olan Sunay, hayata küsmedi ve bu engeline rağmen mesleğini yapmaya devam etti. 2002 yılında emekli olan Sunay, engellilerin içinde bulunduğu birçok projenin içinde yer aldı. Engelini hayatının önünde bir engel olarak görmeyen Sunay, 3 yıl önce 52 yaşındaki kardeşi Ali Rıza Sunay'ın böbrek hastası olduğunu öğrendi. Gonca Sunay, kardeşine böbrek vericisi olmak için karar verdi. Fakat Ali Rıza Sunay, engelli olduğu için ablasının bu isteğini kabuk etmedi.

KARDEŞİNDEN HABERSİZ VERİCİ OLMAK İÇİN BAŞVURDU

Abla Sunay, böbrek yetmezliği nedeniyle üç yıldır diyalize giren kardeşinin sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine ve başka uygun verici bulunamaması üzerine, Ali Rıza Sunay'dan habersiz verici olmak için hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonrası abla Sunay, nakle engel olmadığını öğrenince çok sevindi. Kardeşinin bu durumu kabul etmeyeceğini bilen Sunay, doktorlarına kardeşi Ali Rıza Sunay'ı ikna etmesini istedi. Doktorların çabalarının ardından Ali Rıza Uysal nakil olmaya karar verdi. Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde Prof. Dr. Alper Demirbaş başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla Gonca Sunay'dan alınan böbrek kardeşi Ali Rıza Sunay'a nakledildi. İki kardeş bugün sağlıklı bir şekilde hastaneden taburcu edildi.

EN BÜYÜK ENGEL BEYİNDE

Engelli olmanın organ bağışına engel olamayacağını söyleyen Gonca Sunay, şunları söyledi: ?İlk başlarda engellilerin organ bağışı yapamayacağını sanıyordum. Bağış yapabileceğimi öğrenince hemen hastaneye başvurdum, ancak kardeşim nakli kabul etmedi. Bu sırada durum giderek kötüleşmeye başladı. Haftada üç gün diyalize giriyordu, 4 güne çıkarılmasına karar verildi. Bunun üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ?engelsiz taksi' hizmetinden yararlanarak kimseye haber vermeden hastaneye gittim. Bugüne kadar engelli birinin organ bağışında bulunup bulunmadığını bilmediğim için kardeşimi umutlandırmak istemedim. Hastaneye geldim, işlemlerimi yaptırdım. Sonra Ali Rıza'yı ikna etmeleri için doktorlarla konuştum. Önemli olan insanların beyninde engel olmamasıdır. Bizim için engel yok.?

ENGELLİ ABLADAN İNSANLIK DERSİ

Ablasının böbreğiyle sağlığına kavuşan iki çocuk babası Ali Rıza Sunay ise, şöyle konuştu: ?3 yıl önce şeker hastalığına bağlı olarak böbrek hastası oldum. Ailemden bir tek engelli ablamın böbreği uyuyordu ancak onu da ben kabul etmedim. Nakil için kadavra sırasına yazıldım. Dört ay önce uygun bir donör bulundu, fakat bir damarımın tıkalı olduğu ortaya çıkınca nakil olamadım. Stent takıldıktan sonra bir arkadaşım böbreğini vermek istedi ancak etik kuruldan geçemedi. Sonra ablamın bana söylemeden hastane işlemleri başlattığını öğrendim. Doktorlar hiçbir sağlık sorunu olmayacağını söyleyerek beni ikna etti. Ablam sadece bana böbreğini vermedi, topluma da büyük bir insanlık dersi verdi.?

ENGEL KAFADA OLMASIN

Hastaların sağlık durumu hakkında açıklamada bulunan Organ Nakli Merkezi Medical Direktörü Doç.Dr. Murat Tuncer ise şunları söyledi:

"Böbrek bağışı yaparken Gonca hanım bütün sağlık sorunlarını hiçe saydı. Bu sayede bir hasta varken şu an ailede hasta yok. Şuan ikisinin de sağlık durumu iyi. Buradan iki sağlıklı insan olarak çıkacaklar. Gonca Hanım, büyük bir insanlık örneği gösterdi. Kendi sağlık sorunlarını hiçe sayarak kardeşine böbreğini verdi. Hepimizin sağlık sorunları olabilir. Her sağlık sorunu organ vermeye engel değildir. Gerçek engel kafadadır. Biz Gonca Sunay'ı engelli olarak görmüyoruz. Engelli olan birinin engeli, organ verememesine engel değildir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber