Sağlık Personelinden Gelen İki Soru

Soru 1-Sözleşmeli pratisyen hekim olarak çalışmaktayım. Eşim mecburi hizmete tabi Uzman Doktor olarak atanacak. Bizim eş durumundan tayinimiz nasıl olacak?
Soru 2-Devlet hastanelerinde çalışan radyoloji uzmanları akşam 4 ile sabah 8 arası tutulan amir (şef ) nöbetini tutabilir mi? Yasal olarak tutmaması mı gerekir?
Soruların cevaplarına ulaşmak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Eylül 2005 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Sözleşmeli pratisyen hekim olarak çalışmaktayım. Eşim mecburi hizmete tabi Uzman Doktor olarak atanacak. Bizim eş durumundan tayinimiz nasıl olacak ?

Soru Özeti: Sözleşmeli pratisyen olarak çalışan bir şahsın Uzman hekim olan eşinin mecburi hizmete tabi olduğu belirtilerek eş durumu tayini konusunda bilgi sorulmaktadır.

CEVAP: Sağlık Bakanlığı personelinin eş durumu tayini yaptırabilmesi için evvela tayin isteyen eşin bulunduğu yerde en az üç ay görev yapması gerekmektedir.

Sözleşmeli olarak çalışan sağlık personelin tayinleri yılda bir kez yapılmakta ve bunlarda eş durumu mazereti dikkate alınmamaktadır. Dolayısı ile sözleşmeli sağlık personelinin eşinin görev mahaline eş durumu tayin isteme hakkı bulunmamaktadır. Ancak eşin bulunduğu yerde şözleşmeli doktor kadrosu boş ise tayin döneminde naklinizi talep ederek şansınızı deneyebilirsiniz.

5371 sayılı Kanunun ek 4. maddesine göre mecburi hizmete tabi eş eşinin bulunduğu yere tayin isteyebilmektedir. Bundan dolayı Mecburi hizmete tabi olan hekim sözleşmeli olarak çalışan eşin bulunduğu ile eş durumu tayini isteyebilir. Şayet eşin bulunduğu ilde boş kadro var ise bakanlık bu tayin istemini dikkate alarak tayini yapar. (Not: Burada şu hususu belirtmek gerekmektedir. Eş durumu naklinde eşin memur olarak açlışması gerekmektedir. Eşin, sözleşmeli sağlık personeli olarak çalışması halinde eş durumundan nakil yapılıp yapılmayacağı sorunu hala Bakanlıkça çözüme kavuşturulmuş değildir.)


SORU: Devlet hastanelerinde radyoloji uzmanları akşam 4 ile sabah 8 arası tutulan amir (şef ) nöbetini tutabilir mi? Yasal olarak tutmaması mı gerekir? ilginize teşekkürler. iyigünler dilerim.

CEVAP: Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 42. maddesinde hekimlerin hastanede tutacakları nöbet türleri belirtilmiştir. Bu yönetmelikte şef nöbeti adı altında bir nöbet şekli tanımlanmamıştır.

Sağlık personelinin şef nöbeti olarak tanımladığı nöbet bu yönetmeliğin 42/b maddesinde belirtilen normal nöbettir.

Bu nöbetin amacı mesai saatleri dışında tıbbi ve idari hizmetlerin devamlılığını sağlamaktır. Bu nöbeti tutan hekimler başhekim yetkilerine haiz olup, sadece idari amir sorumluluğunu yüklenirler.

Bu nöbetin doktorun branşı ile ilgisi bulunmamaktadır.

Hastanede uzman olarak çalışan tüm hekimlerin Normal Nöbet (şef nöbeti) tutmaları gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber