100 metrede, 380 bin voltluk telde ekmek parası/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Ekim 2012 22:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Elektrik İletişim A.Ş. (TEAŞ) ile özel şirketlerin, yükseklikleri 100 metreyi bulan direkler arasındaki yüksek gerilim hatlarında kış öncesi bakım çalışmaları yapılırken, akım kesilmeden önce 380 bin volta kadar enerji taşıyan teller üzerinde çalışanlar azraille meydan okuyarak ekmek parası kazanıyor.

Onları tellerin üzerine görenler tam anlamıyla şok yaşarken, bu işte uzmanlaşmış olduğu anlaşılan çalışanlar 100 metreyi bulan yüksekteki teller üzerinde yolda yürür gibi dolaşıyor.

Sanayi kuruluşları ve Organize Sanayi Bölgeleri'nin içiçe girdiği ve enerji ihtiyacı da diğer bölgelere oranla çok yüksek olan Dilovası'nda da TEAŞ ve özel şirketlere ait elektrik hatları kış öncesi bakıma alındı. Belirli zaman dilimleri içinde, normalde 380 bin volta kadar enerji taşıyan hatlarda enerji kesildikten sonra, bu işte uzman özel bir kuruluşun çalışanları olduğu belirtilen görevliler, tellerin fırtınada birbirine çarpıp kısa devre yoluyla arızalara yolaçmaması için aralarına "ara tutucu" olarak adlandırılan ayraçlar yerleştiriyor.

Çalışanlar bu işi yaparken kendilerini bellerine bağladıkları emniyet kemeri ile güvenceye alsalar da, teller üzerinde çalışmaları, ayraçların taşınıp yerleştirilmesini sağlayan bisikleti andıran aletle ilerleyip yürümeleri aşağıdan onları izleyenlerin nefeslerini kesiyor.

Direklerin yüksekliği ortalama 100, tellerin bulunduğu kesimin yüksekliğinin ise 75 ile 80 metre arasında değişiyor. Yukarıda çalışan Serhat Bülbül adlı arkadaşlarının bu işin uzmanı olduğunu söyleyen aşağıdaki arkadaşları Ümir Eroğlu ve Selman Herele, kendilerinin müteahhit firma çalışanı olduklarını söylediler.

Bu işin oldukça zor ve tehlikeli olduğunu belirten çalışanlar, her şeyden önce bu hatların binlerce volt enerji taşıdığının bilinmesinin bile insanları ürpertmeye yettiğini söylediler. Bu işi birilerinin yapması gerektiğini, kendilerinin de bunun için eğitim aldıklarını belirten çalışanlar, bu çalışmaların iyi havalarda periyodik olarak devam edeceğini belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber