Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi başladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2005 21:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin, Ege Üniversitesi'nin 50. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlediği "Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi" ikinci gününde de yerli ve yabancı birçok akademisyenin sunumları ile başladı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrede Amerikalı akademisyen Prof. Dr. Dennis F. Kinane'nin "Sigara ve Dişeti Hastalıkları" başlıklı sunumu katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Sigaranın genel sağlığı ciddi oranda tehdit ettiğini, kalp, akciğer ve kanser hastalılarına yol açtığını ifade eden Kinane, sunumunda sigaranın çok ciddi diş ve dişeti hastalıklarına da neden olduğunu, hatta puro ve piponun da dişetlerini sigara ile benzer şekilde kötü etkilediğini söyledi. Uzun süre sigara kullanımının dokulardaki oksijenlenme oranını düşürdüğünü belirten Kinane, "Dokularda azalan oksijen oranı, ağız ve çenede yapılan cerrahi müdahalelerden sonra yara iyileşme süreçlerini olumsuz yönde etkiliyor. Enfeksiyona maruz kalma riskini de büyük oranda arttırıyor. Cerrahi enfeksiyon riski sigara içmeyenlerde yüzde 7 iken, içenlerde yüzde 22'ye kadar çıkıyor. Yoğun olarak sigara kullanımı, yüzde yapılacak cerrahi müdahalelerden vazgeçilmesine de yol açabiliyor. Bu hastaların cerrahi müdahale öncesi ve sonrasında hastanede kalma süresi de artıyor" dedi.

Dünyada yapılan araştırmalara göre 18 yaşından sonra sigaraya başlama oranın yüzde 5 olduğunu ifade eden Kinane, "Gençlerde sigaraya başlamayı önlemek önemli. Gençler genellikle sosyal baskı nedeniyle sigaraya başlıyor" diye konuştu. Yine araştırmalara göre bayanlarda sigara içme oranının artmakta olduğunu belirten Kinane, "Bayanlar en çok moda olduğu için ve çekici göründüklerini düşündükleri için sigara içiyor" şeklinde konuştu.

Kinane, özellikle bayanların ilgi gösterdiği mentollü sigaraların sinüs ve akciğer solunum yolunu açarak, daha fazla nikotin almaya neden olduğunu ve bağımlılığı arttırdığını da sözlerine ekledi.

Yarın da devam edecek olan Ege Üniversitesi Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi'nde yurtiçi ve yurtdışından gelen öğretim üyeleri toplam 24 konferans verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber