'Polisle çatıştırılan çocuklar, cezaevi ardından örgüt içerisine çekiliyor'

Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Dr. Samih Teymur, Güneydoğu'da son 5-6 yıldır en önemli sorunlardan birinin taş atan çocuklar sorunu olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2012 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle yapılan basın açıklaması, yürüyüş eylemleri sonrası çocukların kullanıldığına dikkat çeken Teymur, onlar aracılığıyla polise taş ve molotof kokteyli atıldığını ifade etti.

Teymur, küçük yaşta olan bu çocukların cezaevine gitmesi ile birlikte ıslah olmak, topluma kazandırılmaktan çok örgütün tuzağına düştüklerini vurguladı. Normal düşünce özgürlüğü kapsamında ya da toplantı yürüyüşü olarak başlayan faaliyetlerin, polisle çocukların çatıştığı bir ortama dönüştüğünü vurgulayan Teymur, polisle çatıştırılan çocukların biraz da yaşadıklarının etkisiyle örgüt içerisine çekildiğini belirtti.

Çağın Polisi Dergisi'nde 'Gençlerin Gözüyle Polis' başlıklı bir yazı kaleme alan Teymur, sosyal projelerle taş atan çocuklar sorununun çok ciddi azaldığını kaydetti. Eyleme katılan çocukların, okul yaşında ya da okulda okuyan öğrenciler olmasının problemi içinden çıkılmaz hale getirdiğinin altını çizen Teymur, şöyle devam etti: "Eylem yapan çocuğun yakalanıp tutuklanması, ayrı bir handikap olarak karşımıza çıkmaktadır. Küçük yaşta olan bu çocukların cezaevine gitmesi ile birlikte ıslah olmak, topluma kazandırılmaktan çok örgütün tuzağına düştükleri görülmektedir."

"ÇOCUKLAR İLE GENÇLERE POLİS VE ASKER DÜŞMANLIĞI ÜZERİNDEN PROPAGANDA YAPILIYOR"

Terör örgütlerinin, propagandalarının büyük çoğunluğunu, polis ve asker düşmanlığı üzerinden yaptığını hatırlatan Teymur, özellikle geçmişte yapılan yanlışlıklar ve yaşanan olumsuzlukların yapılan propagandalarla güvenlik kuvvetleri üzerinden çocuklara ve gençlere düşman olarak gösterdiğini söyledi.

Bu propagandaların etkisi altında büyüyen çocuğun kolayca eylemlere katıldığını ve düşman gibi gördüğü kendi polisine ve askerine karşı eylem yaptığını anlatan Teymur, "Çocuklara ve gençlere polisi doğru anlatmak, polise olan tavrı çözmek, gençliği, özellikle ortaöğretimde eğitime devam eden gençliği sokaktan, eylemden, suç ve suçlu grupların kullanımından kurtarmak, onları eğitime, spora, sanata yönlendirmek ve yarına hazırlamak amacıyla yapılan sosyal projeler büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden polisin doğru anlatılıp, gençler tarafından sevilir hale getirilmesi bu sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır. Gençliği sokaktan, eylemden çekip onu eğitime, spora ve sanata yönlendirdiğinizde, hem örgüte katılım azalacak hem de çocukların ve gençlerin bu amaçlar doğrultusunda kullanılmasının önüne geçilmiş olacaktır." dedi.

"ARTIK BATMANLI ÇOCUKLAR POLİSE TAŞ ATMIYOR"

İlk olarak, 2009 yılında Batman'da başlatılan 'Gençlerin Gözüyle Polis' isimli resim, şiir ve kompozisyon yarışması projesinden de bahseden Teymur, projenin amacının, özellikle bölgede terör örgütünün propagandasının etkisiyle polise olan olumsuz tavrı ve düşmanlığı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

"Polise olan tavrı ve düşmanlığı ortadan kaldırdığımızda, bu, hem terör örgütünün yaptığı propagandayı boşa çıkaracak hem de bölgede en önemli problemlerden biri olan polise taş atma olayı ortadan kalkmış olacaktır." diyen Teymur, bugün gelinen noktada Batman'da yapılan 'Sosyal Sorumluluk Projesi' ile çocuk ve gençlerin özellikle okulda eğitimine devam eden gençlerin sokaktan ve eylemden çekildiğini, artık Batmanlı çocukların bir iki istisna hariç polise taş atma olayını ar saydığına dikkat çekti.

Bundan 3-4 yıl önce yapılan bir eylemde katılanların yarısını çocuk ve gençler oluştururken, bugün eyleme öğrencilerden katılımın yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Teymur, alınan olumlu neticelerin, projenin her yıl büyüyerek, profesyonelleşerek büyümesini sağladığını ifade etti.

Teymur, "Bu, aslında uzun vadede teşkilatımızın gençliğe doğru anlatılması için çok iyi platform olma özelliği taşıyan bir proje haline gelmiştir. Bu tabi genel müdürlük bünyesinde düşünülecek bir husustur. Fakat biz bu projenin, kademeli olarak COGEP kapsamında yer alan iller projesine dahil edilerek, her yıl illerinde dereceye giren öğrencilerin Ankara'ya giderek 10 Nisan Polis Bayramı'na renk katabilirler. Özellikle yarışmada dereceye giren en iyi resimler, her yıl belirlenerek kart postal olarak basılıp satılarak, bir miktar gelir elde edilerek, projenin büyüyüp geliştirilip daha yaygın olarak yapılmasında kaynak olarak kullanılabilecektir. Bu da güvenlikte yeni yaklaşımın temeli olan önleyici polislik bağlamında yapılmış en iyi çalışmalardan biri olur kanaatindeyiz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber