Gökova Körfezi'nde kum köpek balıklarının sayısı artıyor

Muğla Gökova Körfezi Boncuk Koyu'ndaki Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde yürütülen kum köpek balığı izleme çalışmasının ikinci etabında gözlenen birey sayısı 80'den 93'e yükseldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2012 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında kum köpek balıklarının izlendiği yerler koruma alanı olmasına rağmen bölgede görülen balık ağları ve kirlilik gibi olumsuzluklar ekolojik dengeye ciddi tehdit oluşturuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye tarafından yürütülen proje kapsamında, Gökova ÖÇK Bölgesi'nde kum köpek balığı izleme çalışmasının ikinci ve son etabı tamamlandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ekiplerince 12 Mayıs-28 Eylül tarihleri arasında yürütülen çalışmalarda 105 serbest dalış gerçekleştirildi ve gözlenen kum köpek balıkları gözlem kayıt altına alındı. İnsana zarar vermeyen kum köpek balıklarının üreme ve çiftleşme bölgesi olan Gökova Körfezi Boncuk Koyu'nda gerçekleştirilen izleme faaliyetinin ilk etabında 80 birey gözlenirken, ikinci etapta yapılan sayımda 93'e yükseldiği bildirildi.

İzleme çalışmasının yapıldığı yerler koruma bölgesi olmasına karşın, bölgede bulunan yaklaşık 100 metrelik balık ağı, bu olumsuzluklara bir örnek olarak ortaya çıktı. Ağ, araştırmayı yürüten ekiplerce toplanarak konu Sahil Güvenlik birimlerine bildirildi. Ayrıca daha etkili korumanın ve bu tip yasa dışı olaylar karşısında caydırıcılığın sağlanması açısından bu alana özel bir tekne ve görevli tahsis edilmesine ilişkin öneri de ilgili birimlere iletildi.

Bölgeden geçen deniz araçlarının bıraktığı pis su ve sintine de ekosistem açısından son derece önemli olan kum köpek balıkları başta olmak üzere, denizde yaşayan canlılar açısından önemli bir sorun oluşturuyor. Bölgede yapılan çalışmalar sırasında bu soruna sıkça rastlanması, tekne sahiplerinin yeterince bilinçli olmadığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kum köpek balıkları ve bölgedeki diğer canlılar açısından tehdit oluşturan sualtı tüfeği ile avcılık, yasa dışı balıkçılık, katı atıklar, teknelerden bırakılan pis su ve sintine nedeniyle oluşan kirlilik gibi pek çok faktör Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla önlenmeye ve böylece ekosistemin korunmasına çalışılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber