Üniversitelerde provokasyona dikkat

Haber Giriş : 03 Ekim 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, üniversiteleri etnik ve mezhebe dayalı provokasyonlar konusunda uyardı.

Bakan Abdülkadir Aksu, valiliklere ve üniversite rektörlerine gönderdiği ?çok gizli' yazılı genelgede üniversitelerin, Türk-Kürt, Alevi-Sünni ve ideolojik ayrımlara dayalı çatışma ortamına çekilmek isteneceğini belirtti. Geçen yılki üniversite olaylarının terör örgütlerince organize edildiğinin vurgulandığı yazıda; fakir öğrencilerin barınma ve burs ihtiyaçlarının giderilmesi istendi.

Güvenlik uzmanları da üniversitelerde yaşanacak çatışmaların toplumsal barışın bozulmasında önemli rol aldığının altını çizerek, 12 Eylül öncesinde yaşanan öğrenci hareketlerinin bu duruma en iyi örnek olduğunu söylüyor.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu imzalı uyarı yazısı 28 Ağustos'ta, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, 81 il valiliği, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne kriptolu şifreyle gönderildi. Genelgede 2004 yılı son aylarında ve 2005 yılında meydana gelen şiddet içerikli öğrenci olaylarının terör örgütlerince yönlendirildiğine dikkat çekildi. 4 Mayıs 2004'te Celal Bayar Üniversitesi'nde meydana gelen öğrenci olaylarının ?Türk-Kürt' çatışmasına dönüştürülerek yaygınlaştırılmak istendiği kaydedildi. 31 Mart 2005'te Atatürk Üniversitesi'ne bağlı Erzincan Eğitim Fakültesi'nde yaşanan kavgaların ?Alevi-Sünni' çatışması, 14 Haziran 2005'te Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde meydana gelen olayın da ideolojik çatışma haline getirilmek istendiği bildirildi. Toplumsal olaylarda şiddet ve linç girişimleri ve provokasyonların yaşandığı bir dönemde kaleme alınan yazı, üniversitelerde yaşanabilecek çatışmaların önüne geçmeyi hedefliyor. Yazıda ayrıca, Valiliklerin koordinasyonunda üniversite yetkilileri, yurt müdürleri ve güvenlik birimlerinden eğitim yılının açılmasından öncesi ve sonrasında gerekli tedbirlerin gözden geçirilmesi isteniyor. Bu tedbirlerden bazıları şöyle: Terör örgütlerinin daha rahat propaganda yaptırabileceği maddi durumu düşük öğrenciler tespit edilmesi, bu öğrencilere burs ve yurt temini sağlanması. Öğrencilerin boş zamanlarını değerlendireceği kültür merkezi, spor tesisleri ve kütüphane sayısının artırılması. Öğrenci hareketleri içinde yer aldığı tespit edilenlerin ailelerine mektup yazarak durumlarından haberdar edilmesi, olumsuz tavırları devam eden öğrenciler için il valiliği yetkililerinin ailelerle diyalog kurması. Öğrencilerin fizyolojik, psikolojik ve sosyal sorunların çözümü için rehberlik ve danışmanlık merkezlerinden yararlanılması. Aksu, iki ay önce de toplumun duyarlı olduğu konuların istismar edildiğini belirterek provokasyon uyarısında bulunmuş uyarıdan kısa bir süre sonra şiddet ve linç girişimleri yaşanmıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber