Vali Coş, yeni üniversiteler için ?önkoşulsuz' destek istedi

Adana Valisi Hüseyin Coş, kentteki üniversite sayısının yetersiz olduğunu söyledi. Nüfusa oranlandığında kentte en az 4?5 üniversitenin olması gerektiğini ifade eden Coş, ?Türkiye'de 168 üniversite var.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülke nüfusunun yüzde 2.5'ini barındıran Adana'da en az dört üniversite olması gerektiği açıktır.?dedi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ)'nin 2102-2013 eğitim?öğretim yılı akademik açılış töreni Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleşti.

Programa katılan Vali Coş, bölgedeki yeni üniversitelerin kurulmasına öncülük eden ÇÜ'ye önemli sorumluluklar düştüğünü hatırlattı. Ülkenin 11. üniversitesi olarak faaliyete başlayan ÇÜ'nün bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine önemli katkılar sunduğunu aktaran Coş, ?Bir an önce üniversitenin olmadığını düşündüğümüzde Çukurova'nın bilim, sanat ve ekonomik açıdan ne kadar, ıssızlaşacağını, çoraklaşacağını tahayyül edebiliriz. Bu nedenle 40. yılına ulaşan ÇÜ Adana'nın en önemli kurumlarının başında geliyor.? diye konuştu. Bilimin, bilginin kaynağı olan üniversitelerin, toplumun sağlıklı bir şekilde gelişmesinde büyük yükümlülüklerinin olduğuna dikkat çeken Coş, Adana'nın mevcut potansiyelini değerlendirmesinde ÇÜ'nün daha fazla rehberlik yapmasını önerdi. Bu hususta her zaman işbirliği içinde olmaktan memnunluk duyacağını bildiren Hüseyin Avni Coş, ?üniversite ile kent ve reel sektör' arasındaki bağların güçlendirilmesi uyarısında bulundu.

AKADEMİK PERSONEL SAYISI DÜŞÜK KALMAKTADIR

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, yeni göreve başlayan yönetimin üniversiteyi hak ettiği yere getirmek için gereken her şeyi yapacağını söyledi. Üniversite bünyesinde 15 fakülte, 5 yüksek okul, 13 meslek yüksek okulu, 1 devlet konservatuarı, 3 enstitü ve 25 araştırma ve uygulama merkezinin bulunduğunu hatırlatan Kibar, 860 öğretim üyesi, 464 öğretim elamanı ve 779 araştırma görevlisi olmak üzere 2 bin 103 akademik personelin çalıştığını kaydetti. Emsal üniversitelere göre düşük kalan akademik personel sayısını arttıracaklarını ifade eden Kibar, bu eğitim?öğretim yılında 11 bin 781'i önlisans, 29 bin 342'si lisans ve 4 bin 506'sı lisansüstü olmak üzere toplam 45 bin 629 öğrenciye ulaştıklarını dile getirdi.

7,1 MİLYON TL'LİK DIŞ DESTEK

ÇÜ'de 140'ı lisans, 133'ü lisansüstü eğitim alan 273 yabancı uyruklu öğrencinin varlığına dikkat çeken Kibar, şöyle devam etti: ?Erasmus Hareketlilik Programı çerçevesinde 23 Avrupa ülkesinden yaklaşık 200 üniversite ile yapılan ikili anlaşmalarla şimdiye kadar bin 830 öğrencimiz yurt dışında öğretim gördü. Aynı programla üniversitemize gelen yabancı öğrenci sayısı 461'dir. Akademik ve idari kadrodaki 131 personelimiz de bu programdan yararlanmıştır. Son bir yılda akademik birimlerimizde yürütülen bin 408 projeye 8 milyon TL mali destek sağlanmıştır. Ayrıca öğretim üyelerimiz bu dönem 104 TÜBİTAK Projesi için 3 milyon TL, 28 Sentez projesi için 1.8 milyon TL, ve 31 AB Projesi için ise 2.3 milyon TL olmak üzere toplam 7,1 milyon TL'lik dış destek verilmiştir.?

İLK 10 ÜNİVERSİTE ARASINDA YER ALMAK

Türkiye'deki ilk 10 üniversite arasında yer alarak buradaki konumlarını pekiştirmeyi, ayrıca dünyadaki en iyi üniversiteler sıralamasındaki ?halen 800?900 civarında olan? yerlerini ilk etapta 500'e çekmeyi hedeflediklerini açıklayan Prof. Dr. Kibar, Ç:Ü.'nün teknik altyapısı, güçlü akademik kadrosuyla bölge ülkeleri açısından çekim merkezi haline geldiğini anlattı. Türkiye'de şu anda 103 devlet ve 65 vakıf olmak üzere toplam 168 üniversitenin hizmet verdiğini hatırlatan Kibar, dünyadaki eğilime uygun olarak yükseköğretim alanının da genişlediğini belirtti. Yeni Yükseköğrenim Kurumu Yasası'nın Türkiye'nin gerçek ihtiyaç ve potansiyellerinin gözetilerek hazırlanmasını gündeme getiren Kibar, eğitim ve öğretimin daha verimli olabilmesi için tüm akademik birimleri ziyaret ederek, sorunları tespit ettiklerini, çözüm için planlama sürecine başladıklarını ifade etti.

ÇÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ahmet Serdar Tat'ın da sunum yaptığı merasimde açılış dersini Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin eski rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut verdi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Murat Koç, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, öğretim üyeleri ile öğrencilerin katıldığı organizasyonda Devlet Konservatuarı sanatçılarının müzik dinletisi alkış topladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber