Çanakkale Valisi Tuna: 2015'in ana teması 'barış' olacak

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı olan 2015 için hazırlıklara başladıklarını söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tuna, ?100. yılında, Çanakkale Savaşları'nda her milletten şehit vermemiz ve şehitlerimizin düşmanı ile yan yana yatmasının oluşturduğu barışı, mesajlarla dünyaya duyuracağız.? dedi.

Birçok ülkenin katılacağı kutlamaların en iyi şekilde yapılması için Çanakkale Valiliği öncülüğünde Çanakkale 2015 Koordinasyon Merkezi kuruldu. Çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Tuna, amaçlarının Çanakkale'de canlanan tarih şuurunu, millet olma şuurunu ve bu savaşın ardından sağlanan barışı gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi. Birtakım hazırlıkları şimdiden yaptıklarını belirten Tuna, ?Öümüzdeki dönemde yasal düzenleme çıkacak. Kanun olmasa bile bir Bakanlar Kurulu kararı ile 2015 çalışmalarını devletin bir üst yapı ile götürmesi lazım. Bu önemli bir tarih, devletimiz de bunun farkında. Yoğun gündem dolayısı ile şu ana kadar ele alınmadı. İşin uluslararası boyutu olduğu için Dışişleri Bakanlığı konuyu ele aldı ve bizimle irtibatlı bir şekilde çalışıyorlar. Burada oluşturduğumuz yapı sayesinde tüm bakanlıklarımızla, kurum ve kuruluşlarla, özel sektörle, sivil toplum kuruluşları ile direkt temas içinde olacağız. Önerilerini, projelerini alacağız. Fizibilitelerinin programa alınması, sponsorluklar gibi çalışmaların yapılması konusunda daha yoğun bir döneme gireceğiz 2013 başından itibaren. 2013 ve 2014 olmak üzere iki yılımız var ve bunların en iyi değerlendirilmesi gerektiğinin farkındayız.? şeklinde konuştu.

ÇANAKKALE'YE YENİ YATIRIMLAR GELECEK

Vali Tuna, 100. yıl dolayısıyla yapılacak çalışmalar sonucunda Çanakkale'ye çok sayıda yatırım geleceğini aktardı. Çok güçlü bir altyapının geleceğini belirten Tuna, çalışmalar çerçevesinde şu anda ortaya çıkan barınma sıkıntılarının, yeni yapılacak otellerle ortadan kalkacağını söyledi. Tuna, iki yıl içinde Çanakkale'de yapılacak çalışmaları şöyle özetledi: ?Bizim sıkıntımız, gelen insanların konaklamaması. Hiç olmazsa bu konuda önemli bir altyapı oluşacak. Yeni oteller, kongre merkezleri, üniversiteler ve bölümler açılması gündeme gelecek ki şehrin cazibe merkezi olması, turizm potansiyelini değerlendirme noktasında gelişme kaydedilecek 2015 ile birlikte. Anadolu yakasında da ziyaret edilecek mekanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Yer altındaki topları çıkarıyoruz. Hamidiye Tabyası'nın da bu alanda projesi devam ediyor. O da hazır hale gelecek. Troya Müzesi bitecek. Eski hastane tamamlanacak. Bu tarafta da insanların ziyaret edebileceği mekanlar oluşturulacak. Şu anda kötü durumda olan şehitlikler de bu süre içinde tamamlanarak bitirilecek.?

KUTLAMALAR BİR YILA YAYILACAK

Özellikle yurt içi ve yurt dışından birçok kişinin Çanakkale deniz ve kara savaşlarının yıl dönümünde geldiğini hatırlatan Vali Tuna, bu kutlamaları 2015 yılının tamamına yayacaklarını açıkladı. Programların bu şekilde yapılacağını belirten Tuna, gelecek ziyaretçilerle ilgili düzenlemeleri şöyle aktardı: ?Avustralya ve Yeni Zelanda ile görüşmelerimiz devam ediyor. Çok talep var buraya gelmek isteyenlerden. O yüzden bizden net rakam istiyorlar. Tabii ki mevcut alanların alabileceği kapasiteyi göz önüne alarak onlara cevap vereceğiz. Biraz artırılabilir. Tören alanlarında biraz kapasite artırarak aynı gün, aynı saatte biraz daha fazla insan getirilebilir. Daha fazla insan getirmek istiyorlarsa o gün, o saatte hepsinin orada olması mümkün değil. Ertesi gün ve diğer günler, başka zaman dilimlerinde de olabilir. Bu konu değerlendirilebilir. Kutlamaları bir gün formatından çıkarmamız, yıla yaymamız gerekiyor. Aynı anda buraya 300 bin, 500 bin kişinin gelmesinin anlamı yok. Bu zarar getirir, istemiyoruz. Yılın değişik günlerinde gelsinler, hem sorun olmasın hizmetlerde hem de Çanakkale'ye katkısı olsun. Yerli turizm için de 2015 farklı bir yıl olacak. Yılın hemen her günü, birkaç etkinlikle dolu olacak. Sportif faaliyetler, olimpiyatlar, bilimsel sempozyumlar, aklınıza ne gelirse her türlü etkinliği birbiriyle çakışmayacak şekilde yayarak, yılın çok verimli geçmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Zaten şimdiden yapmaya çalıştığımız da bu. Bunu anlatarak her platformda 2015'e bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. 2015 deyince insanların aklına hemen Çanakkale, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılının gelmesi lazım.?

'DÜNYA LİDERLERİYLE BARIŞ MESAJLARI VERECEĞİZ'

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılının ana temasının "Barış" olacağını açıklayan Vali Tuna, davet edilecek dünya liderleriyle birlikte barış mesajları vereceklerini söyledi. Tuna, ?Barış, çok geniş bir kavram. Hem iç barışımız için hem de uluslararası barış önemli. Çanakkale'de yatan şehitlerimiz, zaten kendileri iç barışı 100 yıl önce sağlamış. Düşmanlarıyla birlikte yatıyorlar. Avustralya ve Yeni Zelandalılarla da yan yana yatıyorlar, bu şekilde uluslararası barışı da sağlamışlar. Dünya liderlerini burada buluşturmak hedefimiz. Burada onlarla birlikte dostluk ve barış mesajları verdiğimiz zaman zaten amacımıza ulaşmış oluyoruz.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber