Sezer: Üniversitelerimiz; bilimsel, yönetsel ve mali özerkliğe sahip olmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2005 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, özellikle tarihsel ve toplumsal konularda gerçeğin tek ve değişmez olduğunu ve bu tek gerçeğin tartışılamayacağını ileri sürmenin, böylece karşı görüş sahiplerinin düşünce açıklama haklarını ellerinden almanın, akademik geleneğe ters düşeceğini belirterek, böyle bir yaklaşımın bilimsel değil, dogmatik olduğunu ifade etti.

Sezer, Mustafa Kemal Üniversitesi'nin 2005-2006 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversitelerin demokrasi kültürünün yerleşmesinde, bilimsel katılımcılığın ve çok sesliliğin geliştirilmesinde vazgeçilmez kurumlar olduğunu kaydederek, "Bu kurumların, bilimsel araştırma ve çalışmaların rahatça yapılabildiği, düşüncelerin özgürce tartışılabildiği çağdaş kurumlar olarak kurulması yaşamsal önem taşır" diye konuştu.

Sezer, geçen hafta Hatay'da gerçekleşen, "1. Hatay Medeniyetler Buluşması"nın tarihsel ve toplumsal birleşimi yeniden sergileme yönünde anlamlı bir etkinlik oluşturduğunu kaydetti. Bununla birlikte bu toplumsal uyumun, çeşitli nedenlerle bozulduğu ve sıkıntıların ortaya çıktığı dönemin yaşandığını belirten Sezer, şunları söyledi:

"Üniversitelerimiz; bilimsel, yönetsel ve mali özerkliğe sahip olmalıdır. Bilimin gelişmesi ancak özerk üniversitelerde olanaklı olabilir. Bilimsel özerkliğin üniversitelere aynı zamanda kimi yükümlülükler getirdiği gerçeğini de gözden uzak tutmamak gerekir. Özgür tartışmaya ve farklı görüşlerin savunulmasına olanak tanınması, hiç kuşkusuz bu yükümlülüklerin en başında gelir.

Özellikle tarihsel ve toplumsal konularda gerçeğin tek ve değişmez olduğunu ve bu tek gerçeğin tartışılamayacağını ileri sürmek, böylece karşı görüş sahiplerinin düşünce açıklama haklarını ellerinden almak, akademik geleneğe ters düşer. Böyle bir yaklaşım, bilimsel değil, dogmatiktir. Üniversiteler, dogmanın savunulduğu değil, farklı ve karşıt düşüncelerin özgürce tartışıldığı kurumlar olmak zorundadır"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber