Türk Tabipler Birliği'nden 'biber gazı' uyarısı

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, izinsiz gösterilerde polisin kullandığı biber gazıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öztürk, "Bunlar çok tehlikelidir, kullanılamaması gerekir. Bunlar kimyasal silahtır" dedi.

TTB ve İstanbul Tabip Odası, 12 Eylül tarihinden bu yana sürdürülen süresiz dönüşümsüz açlık grevlerinin 50. gününde İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu Bürosu'nda bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya TTB Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören katıldı. Türk Tabipler Birliği adına açıklamayı TTB Merkez Komitesi Üyesi Dr. Osman Öztürk yaptı. Öztürk, "Cezaevlerinde 12 Eylül tarihinden bu yana devam eden açlık grevleri 50. gününe girdi. TTB olarak Adalet Bakanlığı'na yaptığımız açlık grevcilerinin tıbbi izlemleri ve görüşme talebimize ne yazık ki hala bir cevap alamadık. Bu nedenle açlık grevcilerinin sağlık durumları hakkında doğrudan gözlemlere sahip olmamakla birlikte basına yansıyan haberler ve tıbbi bilgilerimizle durumun her geçen gün daha tehlikeli bir hale gelmesinden endişe duyuyoruz" dedi.

Siyasilerin açlık grevleriyle ilgili yaptıkları açıklamaların vahim olduğunu belirten Öztürk, "Bu acı tecrübelerimizden de biliyoruz; açlık grevlerine bu tür yaklaşımlar sorunu çözmez, tam tersine çözüm ihtimallerini de ortadan kaldırır. Oysa söz konusu olan insan yaşamıdır ve geçmişte yaşadığımız acıların tekrarlanmaması için herkes sorumlulukla davranmalıdır. Keza, siyasi yetkililerin yaptıkları 'Gerektiğinde müdahale edilir' şeklindeki sözler de açlık grevcilerine yönelik müdahalenin hazırlıkları izlenimini veriyor" diye konuştu.

Öztürk, 'Hayata Dönüş Operasyonu'nu hatırlatarak, "Ölüm oruçlarını bitirmek bir yana çok daha fazla sayıda kişinin ölüm orucuna başlamasına ve yaşamlarını yitirmelerine yol açmıştı. Öte yandan, sorunu hekimleri kullanarak çözmeyi planlayanlara hatırlatıyoruz ki böyle bir beklenti mesleğimizin evrensel etik değerleriyle uyuşmamaktadır" dedi.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Öztürk, biber gazının 'organik'

olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e tepki gösterdi. Öztürk, "Öncelikle biber gazının organik olduğuna dair İçişleri Bakanı organik olduğu açıklaması yapmıştı. Sağlık konusuyla ilgili bir açıklamayı İçişleri Bakanı yapıyorsa, Sağlık Bakanlığı bu konuda ne yapıyor merak ediyorum. Açıklamanın bilimsel hiçbir dayanağı olmadığı gibi gerçekten komik. Bir yığın organik de zehirdir. Eğer öyleyse organik olması zararlı olmadığı anlamına gelmez. Tütün de, afyon da organiktir. Yılan zehri de organiktir. Biz TTB olarak bir rapor hazırladık. Bunların zararlarını gösterdik" şeklinde konuştu.

Öztürk, biber gazı kullanımının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini ifade ederek, "Organik diyerek bunu savunmak gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Bunlar çok tehlikelidir, kullanılmaması gerekir. Bunlar kimyasal silahtır" dedi.

Biber gazının yaşlılar ve çocuklar üzerindeki etkilerine de değinen Öztürk, "Çocuklar, yaşlılar, özellikle kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için çok daha büyük tehlikedir. Onunla ilgili daha önce Okmeydanı'nda bir ölüm olmuştu" diye konuştu. - İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber