'Günlük 10 YTL'lik ceza sorunu çözmez'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2005 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, devletin zorunlu eğitim çağındaki çocukları okula kazandırmak için uyguladığı günlük 10 YTL'lik ceza kesilmesinin sorunu çözmediğini bildirdi.

Bağımsız Eğitimciler Genel Başkanı Gürkan Avcı, çocukların eğitime kazandırılmasına ilişkin çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula kazandırılması için daha caydırıcı önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Kız öğrenciler için başlatılan "Haydi Kızlar Okula" kampanyası kapsamında; devletin, hayırsever işadamlarının, sendikaların ve birçok sivil toplum örgütünün seferber olduğunu belirten Avcı, okula devam etmeyen öğrencilerin yüzde 83'ünün kız çocukları olduğunu, kız çocuklarımızın okula devamsızlıklarının nedenlerinin başında, göç olgusunun sonuçlarının, ailelerin gelir düzeyinin düşük olmasının, kızların erken yaşta evlenmesinin ve taşımalı eğitim nedeniyle bazı ailelerin kız çocuklarını kendi köylerinden başka köye göndermek istemiyor olmasının geldiğini belirtti.
Çocuklarını okula göndermeyen velilere, ilçelerde Kaymakamlıklarca, il merkezinde ise Valilikçe günlük 10 YTL para cezası kesildiğini, fakat ailelerin bu cezayı ödemediği gibi caydırıcılık açısından dikkate de almadığını söyleyen Avcı, sözlerine şöyle devam etti:

"DİE 2005 rakamlarına göre nüfusumuzun zorunlu eğitim çağı dışındaki bölümünün yüzde 12.5'i okuma-yazma bilmiyor. Okuma-yazma bilenlerin yarısından fazlası okuma-yazma kursu ve ilkokul diplomalı. Doğu'da ise kadınlarımızın yarıdan fazlası okuma-yazma bilmiyor. Kadınların okuma-yazma oranı, dünya genelinde de erkeklerden daha düşük. Kadınların okuma-yazma bilmemesi, sosyal hayata katılmalarını engelliyor. Elektrik faturasını okuyamıyor, otobüse binemiyor, alışverişe çıkamıyorlar. Medeni haklarının farkında değil."

Avcı, Doğu'da Türkçe bilmeyen kadın oranın yüksek olduğu bilgisini verdiği açıklamasında, "Doğu'da sözel yasalar dediğimiz geleneklerin kadınlara reva gördükleri uygulanıyor. Kadınlar resmi yasalara ulaşamıyor. Kadınların ailede ve toplumdaki rolleri çok önemli. Geliştirdikleri ve öğrendikleri her şey aileye geri dönüyor. Bu nedenle, kadınların eğitilmesi toplumun eğitimine önemli katkı sağlıyor. Kadınların eğitimi arttıkça, demokratikleşme, ayrımcılığın önlenmesi, kültürlerarası çatışmaların giderilmesi konusunda da önemli adımlar atılacaktır" dedi.

Avcı, okuma-yazma bilmeyenlerin karşılaştıkları sorunları sıraladıktan sonra devletin söz konusu soruna ilişkin yeni yöntemler geliştirmek zorunda olduğunu ifade etti. Avcı soruna ilişkin çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Devlet sunulan tüm bu imkanlar dahilinde halen çocuğunu okula göndermeyen aileleri eğitmekle işe başlamalı, sivil toplum örgütleri ve basın ise bu ailelere her türlü demokratik baskıyı uygulamalıdır. Devlet eğitim hakkından faydalandırılmayan bu çocuklar için yatılı ilköğretim okulları kurmalı, içlerinde yetenekli olanları ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyine kadar okutmalıdır. Bu toplumsal yaranın çözümü için devlet daha sert ve keskin çözümler oluşturmakta kararlı olmalıdır."

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber