Elektronik sigara bırakma cihazları yeniden içmeye davetiye çıkarıyor

Yeşilay Cemiyeti Manavgat Şube Başkanı Fatih Kaplan, elektronik sigara içme cihazlarının sigarayla etkin mücadeleyi etkilediğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2012 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dudaktan içeriye çekince dışarıya buhar veren elektronik sigara içme cihazlarının iç tüpünde nikotin olduğunu belirten Fatih Kaplan, elektronik cihazların sigarayı bırakmada doğru ve sağlıklı bir yöntem olmadığını söyledi.

Fatih Kaplan, sigaranın bir doktor kontrolünde bırakılması gerektiğini belirtti. Kaplan, bir sigara tiryakisinin 'ben sigarayı bıraktım' diyebilmesi için Sağlık Bakanlığı verilerine göre bir yıl ağzına tütün ve tütün mamülleri almaması gerektiğini kaydetti. Elektronik cihazlarla sigarayı bırakmaya çalışanların, etkin dumandan etkilenmeseler bile nikotine maruz kaldıklarını aktaran Kaplan, bu sebeple Sağlık Bakanlığı'nın, sigara ile etkin mücadeleyi etkilediği için elektronik tutün cihazlarının satışını yasakladığını söyledi.

Kaplan, "Cihazlar, aslında yeniden sigaraya başlamada araç. Yapılan istatistiki çalışmalara göre, bu yöntemle tütün kullanımını bırakmaya çalışan tiryakilerin büyük çoğunluğu kısa süre sonra sigaraya yeniden başlamış. Satışı yasak olmasına karşı piyasada yüksek fiyatla satılan bu cihazlarla sigarayı bırakmak çok zor." diye konuştu.

Okullarda sigaranın zararları hakkında bilgilendirme çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Kaplan, Manavgat Emniyet Müdürlüğü'nün, öğrencilerin zararlı alışkanlıklara bulaşmaması için hazırladığı ve uygulamaya koyduğu 'Polis Abla, Polis Ağabey, Güven Okullar, Anne Gözün Arkada Kalmasın' projelerini desteklediklerini kaydetti.

Manavgat Sağlık Derneği (MASADER) Başkan Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan da elektronik cihazla sigara bırakma yönteminin sağlıklı bir yöntem olmadığını ve tüp içinde nikotin bulunduğundan insan sağlığına zarar verdiğini söyledi. Nikotin dolu tüpün, akciğer kanserine davetiye çıkardığını belirten Canan, bu tür cihazların sigara ile etkin mücadele eden Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, İtalya, Portekiz, İsviçre, Lüksemburg, Norveç ve Finlandiya gibi ülkelerde yasak olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber