445 milyon dolar harcandı sadece 'emekli üretti'

Haber Giriş : 06 Ekim 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Bakanı Güler'in 'kitaplara geçecek macera' diye nitelediği Mazıdağı Gübre Fabrikası 11 yıldır çürümeye terk edilmiş durumda. Fabrika sadece emekli üretti. Bu süreçte bekçilik yapan 32 işçiden 23'ü emekli oldu

Mardin Mazıdağ'da, fosfat dolu dağdan gübre üretmek üzere 180 milyon dolara yatırımla kurulan, ancak 11 yıldan beri çürümeye terk edilen fabrikayı çalıştırmak için Suriye'den doğalgaz bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, mazisi 1970'li yıllara uzanan yatırımı "Ders kitaplarına geçecek bir macera" olarak niteledi.

1990'da yapımı tamamlanan, dört yıl fosfat konsantresi işledikten sonra üretime son veren Mazıdağ Fosfat Fabrikası, hiçbir zaman gübre üretimine geçemedi. Fabrika, son 11 yılda yalnızca 'emekli' üretti. Tesisi korumakla görevli 32 işçiden 23'ü bu süreçte emekli oldu.
Konunun tartışıldığı TBMM Genel Kurulu'nda önceki gün bilgi veren Güler, "Ders kitaplarına bile konulacak bu yatırımın içinde, verimsizlik, şanssızlık, öngörüsüzlük veya diğer başka faktörlerin hepsi tekmili birden var" dedi.

Güler, 'atıl KİT'in serüvenini şöyle özetledi:"Allah bir tarafa GAP'ı vermiş, bir tarafa da fosfat dağlarını vermiş. Ta 1974'te başlıyor bu macera. İthal gübreyle rekabet edemediği için 1994'ten beri bu tesis yatıyor. Fakat GAP'la entegre olabileceği düşünülerek koruyucu bakımları yapılıyor. 1998'de özel sektöre verelim dedik, ihaleye giren iki firma teşekkür edip ayrıldı. Hâlâ orada çalışmayan tesisin koruması ve gözetimi yapılıyor. Mazıdağ fosfat yataklarının macerası böyle."
Tesisin satılmak üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na verildiğini vurgulayan Güler, fabrikaya doğalgaz getirilirse rekabet şansı olabileceğini, bu amaçla Suriye ile görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

'Dağ bize bakıyor...'
ANAP Mardin Milletvekili Muharrem Doğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan aldığı yanıta göre, 1994'ten bugüne kadar devletin bu yatırımdaki kaybının 258 milyon dolar olduğunu söyledi. Tesisin çürümeye terk edilmesiyle devletin uğradığı zararın toplam 445 milyon dolara ulaştığını belirten Doğan, "Bu paraya yeni gübre fabrikası kurulamaz mıydı?" diye sordu.

Doğan, Mardin'i ziyaret eden Unakıtan'ın da, "Fosfat dolu dağ bize bakıyor, biz de ona bakıyoruz, biz enayi miyiz?" diye sorduğunu anlattı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber