Öğretmenlerin Alan Değişikliğine İlişkin Açıklamalar

Öğretmenlerin alan öğretmenliğine ilişkin başvurular bugün alınmaya başlamıştır. Alan değişikliği isteğinde bulunacak öğretmenlerin, bu amaçla oluşturulan Personel Genel Müdürlüğünün http://personel.meb.gov.tr internet adresindeki Alan Değişikliği Elektronik Başvuru Formuyla 06-21 Ekim 2005 tarihleri arasında başvuruda bulunması gerekmektedir. Detay için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 06 Ekim 2005 00:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı :B.08.0.PGM.0.23.10.2- 595 / 61137 05 EKİM 2005
Konu :2005 Yılı Alan Değişikliği

?????? VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

İlgi : a) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik.
b) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.
c) Talim ve Terbiye Kurulunun 12/07/2004 tarihli ve 119 sayılı Kararı.
d) Öğretmenlerin 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu.
e) 12/09/2005 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.10.2-541/55559 sayılı yazı.

Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin alan değişikliğine yönelik işlemlerle ilgili açıklamalar ilgi (d) Kılavuz'da belirtilmiş olup işlem takvimi zorunlu nedenlerle ilgi (e) yazımızla ertelenmiştir.

Alan değişikliği işlemleri, ilgi (a) Yönetmelik hükümleri dikkate alınarak ilgi (c) Karar ve (b) Yönetmeliğin 18 inci maddesi çerçevesinde, bu Genelge'de belirtilen süreler içinde gerçekleştirilecektir.

1. Genel Açıklamalar
1.1. Bakanlık kadrolarında görevli öğretmenlerden;

a) Bakanlıkça düzenlenen atama kararnamelerindeki alanı dışında, ihtiyaç bulunan diğer alanların öğretmenliğine, bulundukları eğitim kurumunda ya da il içindeki diğer eğitim kurumlarında 30/09/2005 tarihinden önce görevlendirilmiş olanlar, lisans düzeyindeki yüksek öğrenimleri esas alınarak görevlendirildikleri alanlarda görevli bulundukları kurumlara alan değişikliği için başvurabileceklerdir.

b) Bakanlık atama alanı, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik ve İHL Meslek Dersleri olan öğretmenler ve yöneticilerden, bu sıralamaya göre; Türkçe, İlköğretim Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, alanın normu ile ilişkilendirilmiş olanlar, normunun ilişkilendirildiği eğitim kurumuna atanmak üzere alan değişikliği başvurusunda bulunabileceklerdir. Bu madde kapsamında yapılacak alan değişikliği 2005 yılı için geçerli olacaktır.

c) Daha önce 4855 sayılı Kanun kapsamında görev yeri değiştirilmiş olmakla birlikte bu Kanunla yapılan düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasıyla, norm kadro fazlası durumunda bulunanlar, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda, norm kadro açığı olan derslerin öğretmenliği için lisans düzeyindeki öğrenimlerinin alan değişikliğine uygun olması kaydıyla alan değişikliği başvurusunda bulunabileceklerdir.

d) Eğitim kurumlarında yönetici olanlar, yöneticilik görevi üzerlerinde kalmak üzere, öğrenimlerinin alan değişikliğine uygun olması kaydıyla görevli bulundukları eğitim kurumunda atanacakları alanın normuna bakılmaksızın alan değişikliği başvurusunda bulunabileceklerdir.

e) Fen, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu türü eğitim kurumları ile sıralı eğitim kurumlarında görevlendirilenler alan değişikliği başvurusunda bulunamayacaklardır.

1.2. İlgi (c) Karar'ın 14 üncü maddesi gereğince; Millî Tarih, Millî Coğrafya, Psikoloji, Tarım vb. alanlarda ataması yapılmış olan öğretmenlerin alan değişikliği, mezuniyetleri dikkate alınarak, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumlarına Bakanlıkça resen yapılacaktır.

1.3. Başvuruda bulunacaklarda, öğretmenlikte adaylığının kaldırılmış olması ve öğrenim bakımından ( b maddesinde belirtilen alanlar hariç) ilgi (c) Karar'da (119) atanacağı alana kaynak olarak gösterilen yüksek öğretim programlarından lisans düzeyinde mezun olmak şartları aranacaktır.

1.4. Başvuruları Bakanlıkça da uygun görülenlerin alan değişikliği işlemleri, Ekim ayı sonuna kadar sonuçlandırılacaktır.


2. Başvurular
2.1. Alan değişikliği isteğinde bulunacak öğretmenler, bu amaçla oluşturulan Personel Genel Müdürlüğünün http://personel.meb.gov.tr internet adresindeki Alan Değişikliği Elektronik Başvuru Formuyla 06-21 Ekim 2005 tarihleri arasında başvuruda bulunabileceklerdir.

2.2. Aylıksız izinde olup 30 Aralık 2005 tarihine kadar izinleri bitecek olan öğretmenler başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapabileceklerdir.


3. Alan Değişikliği İşlemleri
3.1. Bu kapsamda yapılacak başvuruların incelenmesi ve onaylanması için il millî eğitim müdürlüklerinde; atamadan sorumlu millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü, ilçelerde; ilçe milli eğitim müdürü veya şube müdürünün başkanlığında, atama ve özlük bölümlerinde görevli olan yeterli sayıdaki personelden başvuru komisyonu oluşturulacaktır.

3.2. Başvuru formu, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde oluşturulacak başvuru bürolarında onaylandıktan sonra geçerlilik kazanacaktır.

3.3. Başvuru bürolarına gelen öğretmenlerin, İLSİS kayıtlarındaki bilgileri, lisans öğrenimi itibarıyla atanacağı alana kaynak olarak gösterilen yüksek öğretim programlarından mezun olup olmadığı kontrol edilecektir. Ayrıca norm ile ilişkilendirilen görevlendirmelerin dışındaki görevlendirmelere ilişkin onayın tarih ve sayısı ile görevlendirilen kurumun adı girildikten sonra onaylanacaktır.

3.4. Bilgisayar ortamında onaylanan formun iki adet çıktısı alınarak öğretmene imzalattırıldıktan sonra yetkililerce de onaylanıp biri öğretmene verilecek diğer sureti bir yıl süreyle muhafaza edilecektir. Bakanlığın ilgili atama birimlerince de incelenerek onaylanan başvurular değerlendirmeye alınacaktır.

3.5. Alanı değişen öğretmenlere, kararnameleri en kısa sürede tebliğ edilecektir.

3.6. İlgi (c) Karar eki çizelgeye göre aylık karşılığı okutabileceği derslerin öğretmenliğine görevlendirilmiş olanlar, İLSİS kayıtlarında görevlendirildiği alanın normu ile ilişkilendirilebilmektedir. Ancak bunun dışında kalan ve öğrenimlerine göre görevlendirildikleri alanın normu ile ilişkilendirilemeyen öğretmenlerin, görevlendirildikleri alanın normu açık görünmektedir. Alan değişikliğine yönelik Bakanlık değerlendirmesi sonuçlanmadan bu kadroya atama yapılmayacaktır.

Bu açıklamalar, eğitim kurumlarında görevli tüm öğretmenlere imza karşılığında duyurulacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. Remzi KAYA
Bakan a.
Genel Müdür


2005 YILI ALAN DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN DUYURU

Öğretmenlerin 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu'nda belirtilen alan değişikliğine ilişkin başvuruların 12-30 Eylül 2005 tarihleri yerine, 12/09/2005 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.10.2-541/55559 sayılı yazımızla 03-14 Ekim 2005 tarihleri arasında alınacağı bildirilmiştir.

Ancak; Norm Kadro Modülünde yürütülen güncelleme çalışmaları devam ettiğinden, alan değişikliğine yönelik başvuru süresi 06-21 Ekim 2005 tarihleri arasına alınmıştır.

İlçe/ilçe millî eğitim, okul müdürlükleri ile ilgili öğretmenlere duyurulur.

05/10/2005
Hikmet ORMAN
Personel Genel Müdür Yardımcısı V.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber