Bir Kademe Soruları...

657 sayılı Kanunun en sorunlu tarafı kimlerin bir derece, kimlerin bir kademe alıp alamayacağına ilişkin maddeleridir. Bu maddeler daha çok Kanunun 36'ncı maddesinde toplanmıştır. Bugün, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 6 fıkrasının (b) alt bendine ilişkin ayrıntılı bir açıklama yayımlıyoruz. Dosyayı okumak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ekim 2005 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'in notu: Aşağıdaki dosya [email protected] mailine bir ziyaretçimiz tarafından gönderilmiştir. Bu dosyayı, editörlerimiz inceleyip, bazı düzeltme ve eklemelerde bulundu. Ancak dosyayı gönderen kişinin iletişim bilgilerini kaybettik. Dosyayı hazırlayan ama iletişim bilgilerini kaybettiğimiz bu arkadaşa teşekkür ediyoruz.


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 6 fıkrasının (b) alt bendinde "b) Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm gereğince şu yorumlar çıkmaktadır...

Öncelikle lise öğrenimi herkesin bildiği üzere ülkemizde 3 yıldır. (Son değişiklik bu kanundan muaftır. Yani henüz 4 yıllık lise mezunu şuan için yoktur ve dolayısıyla 657 bağlı bir memurda yoktur. Bu uygulama bu sene geldiği için onu şimdilik düşünmemiz gerekir.) Dolayısıyla lise öğrenimini 3 yıldan fazla okuyanlar yani "normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır" hükmü gereğince her yıl için 1 kademe verilmesi gerekir. Örneğin;

Liseyi,
*Anadolu Meslek Lisesini (HAZIRLIK + 3 YIL) bitirenler bu bağlamda 1 KADEME alır....

*Teknik Liseyi( 4 YIL) bitirenler bu bağlamda 1 KADEME alır....

*Süper Liseyi (HAZIRLIK + 3 YIL) bitirenler bu bağlamda 1 KADEME alır....

*Anadolu Öğretmen Lisesini (HAZIRLIK + 3 YIL) bitirenler bu bağlamda 1 KADEME alır....

*Anadolu Lisesini (HAZIRLIK + 3 YIL) bitirenler bu bağlamda 1 KADEME alır....

***Anadolu Teknik Lisesi (HAZIRLIK +4 YIL) bitirenler bu bağlamda 2 KADEME alırlar....

Ayrıca 36 ncı maddesinin (A) bendinin 6 fıkrasının (b) alt bendinin ikinci cümlesi hükmü gereğince "Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir." hükmü ise şu manaya gelmektedir. Ülkemizde bilindiği üzere TEKNİK ÖĞRETİM OKULLARI yani her türlü meslek ve teknik lisesi mezunları şayet kendi meslekleriyle ilgili bir görevde çalışıyorlarsa 1 kademe daha almaları gerekmektedir. Bu hüküm gereğince şu yorumlar çıkmaktadır.

*Örneğin, liseyi Anadolu Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümünü bitirip ve devamında Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar Kontrol Öğretmenliğini veya Eğitim Fakültesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünü bitirip tekrar M.E.B'nda öğretmen olarak çalışanların 1 KADEME daha alması gerekmektedir.

*Örneğin, liseyi normal bir liseden bitirip ve devamında Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar Kontrol Öğretmenliğini veya Eğitim Fakültesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünü bitirip tekrar M.E.B'nda öğretmen olarak çalışanların ise 1 KADEME daha almaması gerekir.

*Örneğin, liseyi Anadolu Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümünü bitirip ve devamında Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar Kontrol Öğretmenliğini veya Eğitim Fakültesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünü bitirip tekrar M.E.B'nda öğretmen olarak çalışanların 1 KADEME daha alması gerekmektedir.

PEKİ bunun mantıklı gerekçesi nedir? sorusuna cevaben ise şu söylenebilir; Çünkü bu madde hükmünce "Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir." denilerek lise öğreniminde bilgisayar eğitimi görmüş ve devamında bir üst öğrenime giderek bilgisayar öğretmeni olmuş birisiyle; lise öğreniminde bilgisayar eğitimi görmemiş (düz lise çıkışlı) bir öğretmeni bu itibarla, tecrübe hususu ve mesleki kısmi kıdem düşünceleri bazında dikkat alınarak; liseyi meslek ve teknik lisesinden bitirenlere bu bağlamda bir ödüllendirme yapmaktadır ve mantıken doğru bir uygulamadır...

Burada bir diğer husus şudur. Üniversitede hazırlık okuyanlara da bir kademe verilir mi? Madde metni "b) Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır." şeklinde olduğu için sadece ortaokul ve dengi ile lise ve dengi okul mezunları madde kapsamındadır. Maddede yüksek öğrenim demediği için üniversite mezunları bir yıl fazla okusa da kademe alamamaktadır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber