EÜ, atıktan çevre dostu akıt yaptı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2005 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Deri Mühendisliği Bölümü, bir ilke imza atarak deri sanayisinde etleme sonucu ortaya çıkan atıkları değerlendirerek bu atıklardan enerji elde etti.

Proje yürütücülerinden Deri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selime Çolak, uzun çalışmalar sonucu atığın atık olmaktan çıkıp değerli bir enerji kaynağına dönüştüğünü belirterek, "Elde ettiğimiz biyodizel, hem otomotiv sanayide yakıt olarak kullanılabilir hem de işletme içinde yakıta dönüştürülerek ısınma ihtiyacının, sıcak su ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilir" dedi.

Deri atıklarının deri sanayide dağıtım ve maliyet açısından ekonomiyi zorlayan bir etken olduğunu ifade eden Çolak, "Atıklarla ortaya çıkan sorunlar bu çalışmayla çevreye verilen muhtemel zararlar, taşıma ve depolama masrafları en aza indirilmiş olacak. Böylece çevre kirliliği önlenecek, hem de atıklar ekonomik ve çevreci biçimde değerlendirilecektir" diye konuştu.

Proje, EBİLTEM tarafından "Biyodizel Üretiminde Deri Sanayii Ön Etleme Atıklarının Kullanılabilirliği" projesiyle "kimyasal bilimler ve mühendislik" kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber