YÖK Başkanı Çetinsaya: Üniversitelerde 60 bin kadro boş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2012 21:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, 103 devlet üniversitesinde 108 bin öğretim üyesi kadrosunun dolu, 60 bin kadronun boş, 32 bin kadronun ise bloke olduğunu bildirdi.

Çetinsaya, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını cevaplandırdı.

Cari transferler kalemine ilişkin soru üzerine, cari transferler kaleminden ÖYP'ye ve yurtdışına gönderilen öğretmenler için üniversiteler yapılan transferin söz konusu olduğunu ifade eden Çetinsaya, bu kalemde yükselen yıllarda 5 bin 746 kişinin öğretim üyesi yetiştirme programı için bir üniversiteye yerleştirildiğini ve her bir aday için 50 bin liranın üniversitelere aktarıldığını bildirdi.

Çetinsaya, son iki yılda 4 bin 225 öğretim üyesinin yurt dışına gönderildiğini, bunlar için de üniversitelerin bütçelerine para aktarıldığını ve bu kalemde kalan ve kullanılmayan paranın yarısının da Maliye Bakanlığı'nın bütçe kanunu sırasında el konulduğunu söyledi.

''Yatırım bütçelerinin neden eskisi gibi daha hızlı artmadığına'' ilişkin bir soru olduğunu hatırlatarak, bu konuda iki argümanın ileri sürülebileceğini belirten Çetinsaya, bunlardan birinin, özellikle yeni kurulan üniversitelerin fiziki alt yapı yatırımlarını büyük ölçüde tamamlaması, ikincisinin ise özellikle 2006 sonrası kurulan 50 üniversitenin bütçelerinin büyük devlet üniversiteleri gibi olmaması olduğunu kaydetti.

Çetinsaya ''Bu nedenle ortalaması alındığında, sanki eskisi kadar artış olmamış gibi gözükebilir'' dedi.

Üniversite sanayi işbirliği konusunda son dönemde bütün ilgili kuruluşların mesai harcadığını dile getiren Çetinsaya, bu konuda TÜBİTAK koordinasyonunda başta YÖK olmak üzere tüm kuruluşların ortak birtakım politikalar geliştirdiklerini dile getirdi.

İngilizce eğitiminin ''milli bir mesele'' olduğunu kaydeden Çetinsaya, ortaöğretim kademelerinden başlayarak, İngilizcenin nasıl daha iyi öğretilebileceği konusunda bütün devlet kurumlarının işbirliği halinde olduğunu söyledi.

Bu konuda üniversite seviyesinde yapılabileceklerden birinin hazırlık sınıflarının kalitesinin arttırılması olduğunu ancak burada da ülkenin şartlarınına söz konusu olduğunu ifade eden Çetinsaya, çeşitli illerdeki öğrencilerin aynı seviyede olmalarını sağlamak için dijital imkanlarından faydalanmak istediklerini bildirdi.

Bu amaçla Ulaştırma Bakanlığı'nın fiziki altyapısı hazırladığı ve YÖK tarafından geliştirilen projenin önümüzdeki haftalarda yürürlüğe konulacağını anlatan Çetinsaya, 4 milyona yakın öğrencinin sifreleriyle bu siteme gireceğini ve ister İspanyolca ister İngilizce İster Farsça, hangi dili öğrenmek ve geliştirmek istiyorlarsa dijital teknolojilerden faydalanarak geliştireceklerini kaydetti.

-Öğretim üyesi kadrosu-

Türkiye'de öğretim üyesi kadrosu bakımından bir eksiklik olmadığını belirten Çetinsaya, 2006'dan itibaren kurulan 50 devlet üniversitesi için 100 bin kadro tahsis edildiğini, genel olarak bakıldığında 103 devlet üniversitelerinde 108 bin kadronun dolu, 60 bin kadronun boş, 32 bin kadronun ise bloke olduğunu dile getirdi.

Söz konusu 100 kadroyu yeni kurulan devlet üniversiteleri için verilen ''ideal kadrolar'' diye niteleyen Çetinsaya, bunların üniversitelerin yıllar içerisinde ulaşacakları kadrolar olduğunu söyledi.

Çetinsaya, yeni kurulan devlet üniversitelerine, öğretim üyelerini teşvik etmekte bazı sorunlar bulunduğu ifade etti.

Çetinsaya, bazı branşlarda da doktoralı öğretim üyesi sayısında ciddi eksiklikler bulunduğunu, özellikle hukuk alanında ciddi bir sorun olduğunu belirterek, bunu hızla artırmak için çalıştıklarını söyledi.

İdare hukuku alanındaki öğretim üyesi sayısının fakülte sayısından daha az olduğunu kaydeden Çetinsaya, bu nedenle yeni hukuk fakülteleri açarken sınırlı davrandıklarını, yaklaşık 20 hukuk fakültesinin komisyonlarda beklediğini bildirdi.

Çetinsaya, Van'da Medresetüzzehra'nın açılması iddialarına ilişkin soru üzerine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, sözü alarak yanlış bir Medresetüzzehra isminin medrese açılmasıyla ilgili olmadığını, bunun vakfın ismi olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber