Konak Tünelleri'nde toplam 170 metre kazıldı

Konak-Yeşildere Bağlantı Yolu projesi kapsamında Konak Tünelleri'nin biri 110 metre diğerinde ise 60 metre olmak üzere toplam 170 metre kazı yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2012 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haziran ayında başlayan Konak-Yeşildere Bağlantı Yolu projesinin en önemli etabı olan Konak Tünelleri şantiyesinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Konak Tüneli proje çalışmalarına başlanılmadan önce mevcut zemin yapısının analizi için 65 adet sondaj kuyusunda toplam 20 bin 65 metre araştırma sondajı yapıldı.

İzmir'de şehir içi trafiği önemli ölçüde rahatlatacak olan tüneller tamamlandığında bin 674 metre uzunluğunda ve 2 şeritli olarak kullanılacak. Yeşildere'de yönünden başlayan tünel açma çalışmaları yüzeyin 50 metre altında yapılıyor. 2 tünelde günde ortalama 2 metre ilerleyen proje kapsamında bir tünelde 110 metre diğerinde ise 60 metreye ulaşıldı. Ayda yaklaşık 50 metre ilerlenmesi öngörülen tünelde 40 iş makinesiyle birlikte 200 işçi günde 3 vardiya çalışıyor. Konak girişinde ise çalışmaların kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasıyla başlayabileceğini belirten Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kamulaştırma işlemlerinin ardından tüneldeki çalışmaların 2 taraflı daha hızlı ilerleme kaydedileceğini söyledi.

Tüneller arasında 3 adet geçişin bulunacağını ifade eden yetkililer, maksimum derinliğin 103 metre, minimum derinliğin ise Konak'ta yüzeye çıkmadan önce 20 metreye kadar ineceğini dile getirdi. Şu ana kadar heyelan riskinin gözlenmediği projede günlük ölçümlerle olası toprak hareketlilikleri izleniyor. Tünel içinde 100 adet ölçüm noktası bulunurken bu ölçümler her gün uzmanlar tarafından kontrol ediliyor. Konak Tünelleri Proje Müdürü İsmet Durnabaş, tünelleri tamamlayacak Yeşildere Köprülü Kavşağı'nda yapılacak 28 viyadükten 15'inin temel betonlarının atıldığını, 200 metre çapındaki kavşağın tünellerden önce tamamlanacağını ifade etti. Durnabaş, Yeşildere'de başlayan tüneller Konak'ta da Arkeoloji Müzesi önünde yer alan Bahribaba Parkı'ndan yapılacak çıkışla son bulacağını dile getirdi.

Tüneller, Konak Köprülü Kavşağı'nı Yeşildere Caddesi'ne bağlayarak özellikle İzmir kent merkezinde oluşan trafik yoğunluğunun aşılmasını ve Konak trafiğinin Havaalanı, Otogar, Buca, Gaziemir, Ankara, İstanbul yönünde ulaşımını kesintisiz olarak sağlayacak. Şehir içinde çalışan toplu taşıma araçları ise azalan trafik yoğunluğu nedeniyle daha hızlı bir şekilde hizmet verebilecek. Yeşildere yolu üzerinde yapılacak olan 200 metre çapındaki modern köprülü kavşak ile mevcutta bulunan sinyalizasyonlu kavşak kalkacak aynı zamanda akan trafiğin Konak ve Buca'ya çıkışları sağlanacak. Mevcut Yeşildere Caddesi üzerinde yapılacak düzenlemeler ile var olan keskin virajlar iyileştirilerek yolun daha iyi hizmet verebilmesi sağlanacak.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KÖPRÜLÜ KAVŞAKLARINDAN BİRİ

Proje kapsamında Yeşildere Caddesi üzerinde yaklaşık 200 metre çapında 8 kollu Köprülü Kavşak yapılıyor. Köprülü Kavşak bünyesinde 4 ü kenar ayak olmak üzere 28 viyadük ayağı ve bu 28 viyadük ayağını birbirine bağlamak için 362 adet kiriş mevcut. Yapılacak olan Köprülü kavşağın büyüklüğü nedeniyle Türkiye'deki ilk kavşaklardan biri olacak.

Tünellerde devam eden çalışmalardan bugüne kadar 184 bin metreküp yani yaklaşık 18 bin kamyon hafriyat çıkarıldı. Proje tamamlandığında bu rakamın 320 bin kamyona kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Proje kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi de Yeşildere Köprülü Kavşağı ile Buca'yı birbirine bağlayacak bin 350 metrelik yolun yapımına başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber