Ilgaz Dağında tatbikat

Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, Ilgaz Dağı'nda arama kurtarma tatbikatı yaptı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Olağanüstü şartlarda yaklaşık 2 bin 100 rakımda 250 metre yükseklikteki Sığır Eyleği Tepesinde 3 gün sürdürülen tatbikatta ekipler, senaryo gereği kayalıklarda mahsur kalan bir vatandaşı kurtardı.

Tatbikat gereği AFAD ve JAK ekiplerine, Ilgaz Dağı'nın Yurdum Tepe mevkiinde yürüyüşe çıkan iki ziyaretçiden bir tanesinin dengesini kaybetmesi sonucu kayalıkların arasına sıkışarak mahsur kaldığı ve yaralı olduğu ihbarı geldi. Bunun üzerine

olay yerine hareket eden AFAD ve JAK ekipleri, kayalıklarda yaralı bir şekilde mahsur kalan vatandaşın yerini tespit edip kurtarma çalışması başlattı.

Hazırlıklarını tamamlayan AFAD ve JAK ekipleri, kayaların üzerine çıkarak buradan iki kişi iple kazazedenin yanına indi. Kazazedelerin sağlık durumunu kontrol eden ekipler, ardından diğer arkadaşlarına kazazedenin sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Kazazedenin sağ kolunda kırık ve vücudunun birçok yerinde yaralanma olduğunu belirleyen ekipler, kazazedenin şuurunun yerinde, bilincinin açık olduğunu söyleyerek koluna şişme atel boynuna boyunluk takarak yanından ayrıldı.

İlk tespitlere göre, kazazedenin bu halde yukarı çekilemeyeceği kanaatine varan AFAD ve JAK ekipleri, iplerle havai hat çekilerek 150 metre aşağıdaki yola sedye ile indirilmesini kararlaştırdı. Ardından kazazedenin yanına inen diğer ekipler, sedye yardımıyla yaralı şahsı olay yerine gelen sağlık ekiplerine teslim etti.

Tatbikat esnasında olumsuz hava şartlarının yanı sıra zaman zaman karla karışık yağmurun yağması 250 metre yüksekliğe sahip kayalıkları son derece kayganlaştırdı. Buna rağmen AFAD ve JAK ekipleri, olumsuz hava şartlarına rağmen senaryo gereği de olsa yaralı bir vatandaşı kurtarmayı başardı. Kurtarma esnasında kayalıklardan kopan taş parçaları görüldü. Son olarak AFAD ve JAK ekipleri, olumsuz havaya aldırış etmeden hünerlerini sergileyerek bir müddet gösteri yaptı. Davetliler, AFAD ve JAK ekiplerini dürbünle seyretti.

Yetkililer, tatbikatın ardından AFAD ve JAK ekiplerinin her türlü afetlere karşı her an ve her koşulda hazırlıklı olduklarını belirtti. Bu tür tatbikatların yıl içerisinde zaman zaman gerçekleştirildiğini açıklayan yetkililer, bu şekilde ekipleri her türlü koşullara ve zorluklara karşı hazır tuttuklarını kaydetti. - Kastamonu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber