AFAD: 2013 yılında eğitim kampanyalarına başlanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri sonrasında devletin afetlere bakış açısının değiştiğini, artık ?deprem olursa ne yapmalıdan çok, deprem olmadan ne yapmalı' bilincinin oluştuğunu bildirdi. AFAD, afete hazırlıklı aile, afete hazırlıklı okul, afete hazırlıklı iş yeri, afet gönüllüsü gençler gibi eğitim çalışmalarına 2013 yılı ile birlikte başlanacağını vurguladı.

Düzce depreminin yıl dönümü dolayısıyla AFAD'dan yapılan açıklamada, o tarihten bugüne afetle mücadelede gelinen noktaya dikkat çekildi. Açıklamada, şöyle denildi: ?Asrın felaketi olarak adlandırılan 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri, başta depremden etkilenen illerimiz olmak üzere tüm ülkemizde hepimizi derin acı ve üzüntülere sevk eden kayıplara yol açmıştır. 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen Düzce depremi sonucunda başta Düzce ve Kaynaşlı olmak üzere bölgede yer alan birçok yerleşim alanında da önemli kayıplar yaşanmış, ekonomik ve sosyal hayat olumsuz etkilenmiştir. 12 Kasım depreminin, 17 Ağustos Marmara depreminden 3 ay gibi kısa bir süre sonra meydana gelmesi, kayıpların artmasına neden olurken, aynı zamanda her iki bölgede insanlarımızın yeniden rehabilite olma sürelerini de olumsuz etkilemiştir. Ülkemiz o günden sonra, değişik ölçeklerde yaşamış olduğu depremlere daha fazla ilgi göstermeye ve değişik bakış açıları ile yaklaşmaya başlamıştır. Devletimizin afetlere bakış açısında gelişmeler yaşanmış ve vatandaşımızda afet bilinci oluşmaya başlamıştır. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri, insanımızda ?deprem olursa ne yapmalı'dan çok ?deprem olmadan ne yapmalı' bilincinin oluşumuna katkı sağlayan acı birer tecrübedir. Bu bilincin devlet düzeyindeki karşılığı ise ?yara sarmak değil, yara almamak' politikası şeklinde kendini göstermektedir. Günümüzde başta Başbakanlık AFAD olmak üzere, afetlerle ilgili çalışmalar yapmakta olan diğer kurum ve kuruluşlarımız afet öncesi risk azaltma çalışmalarına ağırlık verecek politikalar geliştirmektedirler.?

12 Kasım Düzce depreminden sonra ülkede deprem konularına stratejik olarak yaklaşım getirilmeye başlandığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi: ?2004 yılında düzenlenen ?Ulusal Deprem Şurası' ile başlayan ve günümüze değin ?Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmeliği', 2009 yılında AFAD Başkanlığı'nın kuruluşu ve en son olarak deprem zararlarını azaltmada ülkemiz adına bir yol haritası olan ?Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı ve Kentsel Dönüşüm Kanunu' son yıllarda yapılan önemli çalışmalar arasında yer almaktadır. Bu tür acıların bir daha yaşanmaması için geçmiş afetlerden çıkartılan derslerden yola çıkarak AFAD Başkanlığı, afet zararlarının azaltılması ve afetlerle etkin müdahaleyi sağlamak amacıyla önemli çalışmalara başlamış ve projeler geliştirmiştir.?

"DAYANIKLI YAPILAŞMALAR TOPLUM VE TÜM KURUMLARIN DUYARLILIK ANLAYIŞINDAN GEÇİYOR"

2013 yılı ile birlikte eğitim ve bilinçlendirme kampanyalarına başlanacağının altı çizilen açıklamada, ?Afete dayanıklı yerleşkeler ve yapılaşmaların oluşturulmasının; toplumu, bireyleri ve tüm kurumları ile seferberlik anlayışı içerisinde çözüme ortak ederek, toplumsal bilinç ve duyarlılık düzeyinin arttırılmasından geçtiğini göz ardı etmemeliyiz. Bu düşüncelerle 12 Kasım 1999 depreminin 13. yıl dönümünde depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı tekrar rahmetle anıyoruz.? ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber