Yargı'da ?alkol' tartışması

Haber Giriş : 10 Ekim 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, 0.50 promil alkolü ceza için yeterli buldu ve cezayı onadı. Danıştay ise açılan davada 0.50 promil alkolden dolayı sürücü eheliyetinin alınamayacağına karar verdi ALKOLÜN insan üzerinde yarattığı kafa karışıklığı yargı kararlarına yansıdı. Aldığı kararlarla benzer davalara emsal teşkil eden Yargıtay ve Danıştay'dan, bu kez aynı konuda iki farklı karar çıktı.

Yargıtay ve Danıştay, alkollü içkilerin sürücüler üzerindeki etkisiyle ilgili iki ayrı davada birbiriyle çelişen kararlar verdi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, İstanbul'da alkol alarak trafiğe çıkan bir kişinin, kasko parası almak için sigorta şirketi aleyhine açtığı davada, yönetmelikte yer alan 0.50 promil alkol oranının geçerli olmadığına karar verdi. Kararda, 0.50 promil alkollüyken kaza yapan sürücünün kasko parası alamayacağı vurgulandı.Alkolün etkisinin kişilerin bünyesine göre değişik sonuçlar ortaya çıkardığı vurgulanan gerekçeli kararda Karayolları Trafik Kanunu'nun 48'inci maddesine göre, alkollü içki almış olması sebebiyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayolunda araç kullanmasının yasaklandığı belirtildi.

0.50'lik tartışma

Polisin alkol kontrolü sırasında 0,50 promil alkollü çıkan Y.A.'nın ehliyetine el konularak para cezası uygulandı. İşlemin iptali için dava açan sürücüye Danıştay'dan olumlu yanıt çıktı. Kararı Yargıtay'ın geçersiz kabul ettiği düzenlemeye dayandıran Danıştay 8. Dairesi, alkol miktarı 0.50 promil olan davacının ehliyetinin alınamayacağına ve para cezası uygulanamayacağına karar verdi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber