Doğum izni süresi ne zaman yasalaşacak?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 00:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğum izni süresi ne zaman yasalaşacak?

Sitemizde yayınladığımız 28 Temmuz tarihli haberde Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hükümet olarak üzerinde çalıştıkları sağlık paketinin detaylarını açıklamıştı.

Bunlardan en önemli olan ve çalışanların merakla beklediği doğum izni süresinin 6 aya çıkarılması hususu oldu. Çalışanlar bu açıklama üzerine büyük bir beklentiye girerek kanunun bir an önce hayata geçmesini istemektedir.

Lakin açıklamanın üzerinden yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen konuyla ilgili bir açıklama gelmemiştir.

Konuyla ilgili olarak Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu tarafından 10/10/2012 tarihinde TBMM' ye kanun teklifi verildi. Teklif ile, kadın memurlar ile kadın işçilerin mevcut durumda doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 hafta olan analık izninin, doğumdan önce 12 ve doğumdan sonra 12 olmak üzere toplam 24 haftaya çıkarılması hedeflenmektedir.

Peki doğum izni süresi neden uzamalıdır:

Doğum sonrası emzirme dönemi anneler açısından çok önemli bir dönemdir. Doğum sonrası anne-bebek birlikteliğinin süresi bebeğin bedensel, zihinsel, ruhsal gelişimine olumlu katkı sağlamaktadır. Bir bebek için anne sütünün önemi inkar edilemez. Tamamen ona özel üretilen bu besin, yaşamının ilk aylarında onu hastalıklardan koruyan önemli etmenlerdendir ve uzmanlara gören az 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Dünya sağlık örgütü, ilk altı ay boyunca bebeklerin anne sütüyle beslenmelerini önermektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı' da bu yaklaşımı benimsemektedir. Ne var ki şu anki uygulamada çalışan anneler doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli doğum izni kullanabilmektedir. Çoğul gebelik durumunda doğumdan önceki kısma iki hafta daha ilave ediliyor. Yine anne adayları isterlerse, doktor raporuna dayanmak şartıyla doğumdan önceki 8 haftanın 5 haftasını doğum sonrasında kullanabiliyorlar. Bu süreler memur ve işçiler için standart uygulanıyor. Bu süreler doğum sonrası için bebek ve anne açısından yeterli olmamaktadır. Dolayısıyla oldukça yetersiz kalan hali hazırdaki doğumdan önce ve sonraki 16 haftalık ücretli doğum izninin en az 24 haftaya çıkarılması anne-bebek etkileşimi ve sağlıklı bireylerin oluşumu açısından olumlu olacaktır.'

Aşağıda Memurlar.net forum bölümümüzde yazışan üyelerimizin mesajlarına yer verdik. Umuyoruz Sayın Recep Akdağ bu seslere kulak verecektir ve doğum izni süresinin 6 aya çıkarılması hususunda gereken adımı atacaktır.


Anneliği kolay bir şey sananlara... 2-3 aylık yavrusunu tanımadığı kimselere bırakıp kilometrelerce uzağa başkalarının yavrularına bir şey öğretebilmek için giderken gözlerinden yaşlar boşanır. Emziremediği yavrusunun sızısını hisseder. Hep suçluluk duygusu taşır içinde. Yıllar geçse de içinde taşır bu yarayı. Boynu büküktür. Yaşamayan anlamaz.

uzmansözleşmeli

Bende bebeğimi aralıkta doğuracağım ve 3 aylık bebeğimi bakıcıya bırakmak zorunda kalacağım, elbette bütün anneler imkanı olsa ücretsiz izin almak ister. Benim de ücretsiz izin hakkım yok bundan dolayı sıkıntı çekiyorum. Belediyede sözleşmeli olarak çalışıyorum böyle bir hakkımız yokmuş. Sözleşmelilerin normalde 1 yıl izin hakkı var ama hem bizi sözleşmeli diye çalıştırıyorlar hem de belediye kanunu gereği olmaz diye izin vermiyorlar. Evet bu 6 ay ücretli izin bir an önce çıkmalı sesimizi nasıl duyurmamız gerekiyorsa gerekeni yapalım.

nur19

İzin bitti, rapor haklarımda bitti. Sanırım minicik yavrumu bırakıp okula başlama vaktim geldi. Oysaki ne kadar ümit etmiştim altı ay olacak diye. Neyse nasip ikinci çocuğa inşallah. O zamana kadar olur mu dersiniz?

htc..

benim bebeğim şu an 1 aylık ve 3 hafta iznim kaldı :( 2 ay bile olmadan bırakmak zorunda kalacağım ve halen bakıcı bile bulamadım

she_rin


Cihan DOĞAN

Özlük Hakları Bölüm Editörü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber