Et fiyatlarına yüzde 10 zam geliyor iddiası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 12:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, yüksek yem ve girdi fiyatları sebebiyle bir ay içinde et fiyatlarında yüzde 10'luk zam olabileceğini söyledi.

Türkiye'de hayvancılığın artık eskisi gibi yapılmadığını belirten Bursa Kasaplar Odası Başkanı Yıldız, geçen sene canlı hayvan ithalatında yüzde 10 artış yaşandığını hatırlattı. Uzun bir süredir fiyatların bu şekilde seyrettiğini söyleyen Yıldız, yıl sonuna kadar kırmızı ette zam olabileceği mesajını verdi. Yüksek yem ve girdi fiyatları sebebiyle üreticinin hayvancılığı bırakmayı tercih ettiğini dile getiren Yıldız, ?Şu an iç piyasa ihtiyaca cevap veremiyor. İthalata yöneliyoruz. Türkiye'ye Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya'dan büyükbaş hayvan ithal ediliyor. Mutlaka iç piyasanın hareketlenmesi lazım. Ama şu an üretici hayvancılığa sıcak bakmıyor. Yem fiyatlarındaki fiyat artışı hayvancılık yapan vatandaşları tedirgin ediyor. Bu sene Kurban Bayramı'nda pazarların yoğun olmasının bir diğer sebebi de budur. Hayvancılığı bırakanlar kurbanlıklarının hepsini satarak sektörden elini çekmeyi tercih etti? dedi.

ETE ZAM GELİYOR

Türkiye'de geçen sene 30 kuruş olan samanın kilo fiyatının bu sene 60 kuruşa kadar yükseldiğini kaydeden Yıldız, 50 kiloluk yemin fiyatının da 32 TL'den 50 TL'ye geldiğini belirtti. Bu artışların üreticilerin belini büktüğünü söyleyen Yıldız, üretim olmadığı için devletin ithalata yöneldiğini anlattı. İthal hayvanların Türkiye'ye gelmeye devam edeceğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

?Bu kadar olumsuzluk sebebiyle bu yıl sonuna kadar et fiyatlarında artış olabilir. Bizim tahminlerimize göre şu anki fiyatlara yüzde 10'luk zam gelecek. Şu anda kasaplarda kıyma 24, et ise 26 liradan satılıyor. Türkiye'de artık kimse hayvancılık yapmak istemiyor. Hayvan sayılarının az olması, ithalatın devam etmesi bu zamları kaçınılmaz kılıyor.?

Hayvancılıkla uğraşanlara mazot konusunda destek verilmesini isteyen Yıldız, ?Vatandaşlar, yem ve girdi fiyatlarından şikayetçi. Ama burada önemli olan mazot. Mazot yardımı yapılırsa üretici biraz kendini düzeltebilir. Kalıcı çözümler bulunamazsa ömür boyu ithalat yapmaya devam ederiz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber