'Geçmiş olsun' ziyareti, yaşlı hastaların iyileşmesine yardım ediyor

Sempati Psikolojik Danışmanlık ve Hipnoterapi Merkezi Psikologu Dr. Ramazan Özarslan, yaşlı hasta ziyaretinin, yaşlılarda unutulma korkusunu yendiğini, iyileşmeyi hızlandırdığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

70 yaş üstü yaşlılarda duygusallığın ön planda olduğu ve unutulmaktan korktuklarını belirten Psikolog Dr. Ramazan Özarslan, hastalandıklarında kendilerini güçsüz hissettikleri için ziyaret edilerek 'geçmiş olsun' dileğinde bulunmanın yaşlı kendilerine güç katacağını kaydetti.

Yaşlıların hastalandığı ve hastalığa bağlı cerrahi bir operasyon geçirdiğinde yanlarında ilk eşini, çocuklarını ve yakın arkadaş çevresini görmek istediğini belirten Özarslan, ameliyat sonrası yaşlıların duygusallığa bağlı nazlı olduklarını da söyledi. Özarslan, "Yaşlılar hastalandığında yalnız kalma ve unutulmaktan korkar. Yaşlı hasta ziyareti, hastanın moralini yüksek tutar. Korkularını ve hastalığı kısa sürede yener. Bu süre içinde çocuklarının özel ilgisi gerekiyor." diye konuştu.

Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkan Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Emin Canan, yaşlıların ameliyata hazırlama ve sonrasında moralini yüksek tutmanın çok önemli olduğunu söyledi. Yaşlıların ameliyat sonrası yanında ilk yakınlarını görmek istediğini belirten Canan, gözlerini açınca yakınında eşi, çocukları, kardeşleri, yakın çevre arkadaşları ve komşularını gören bir yaşlının hastalığı yenmede ve iyileşmede kendisini daha güçlü hissedeceğini kaydetti. Canan, "Yaşlıların hastalığı yenmesinde morali hep yüksek olmalı. Ziyarette ustam, kardeşim ve arkadaşım 'Sen Maşallah çok iyisin, seni çok iyi gördüm' demesi güçlü olmasını sağlayacaktır." dedi.

Psikolog Arit Özutku, hasta ziyaretine toplumda inanç değerleri bakımından özen gösterildiğini söyledi. Özutku, yaşlı hasta ziyaretinin aile ve toplumsal kenetlemeyi sağlayacağını kaydetti.

Manavgat Müftülük Şefi Mehmet Kuntbilek, hasta ziyaretinin sünnet olduğunu ve Güllerin Efendisi Hz. Muhammed(sav) hasta ziyaretinde bulunarak Allah'tan şifa dilediğini söyledi. Hasta ziyaretinin sünnet ve hastanın bakacak kimsesi yoksa vacib-i kifaye olduğunu aktaran Kuntbilek, Hz. Muhammed(sav) bir Hadis-i Şerifi'nde şöyle buyuruyor:" Müslüman'ın, Müslüman üzerinde beş hakkı vardır: "Selamını almak, hastalanınca ziyaret etmek, cenazesine gitmek, davetine icabet etmek, aksırıp da 'Elhamdülillah' dediği zaman, 'Yerhamükallah' demektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber