Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik

Haber Giriş : 12 Ekim 2005 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapı kullanma izin belgesi alınmış ve tamamlanmış kat irtifaklı ana gayrımenkullere, 1 yıl içinde kat mülkiyetine geçirilme zorunluluğu geliyor.

Bakanlar Kurulu gündeminde bulunan ve önümüzdeki günlerde TBMM'ye sevkedilmesi beklenen Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik yapan 25 maddelik Kanun Taslağı ile hem yıllardır kat mülkiyetine geçirilmemiş hem de bundan sonra yapılacak gayrımenkullerin durumu yeniden düzenleniyor.

Taslak ile yapı kullanma izin belgesi alınmış ve tamamlanmış bulunan kat irtifaklı ana gayrımenkullerin, kat mülkiyetine geçirilmesi için yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihten itibaren 1 yıllık süre veriliyor.

Taslak, yapı kullanma izin belgesi alınmış ve tamamlanmış olmasına rağmen, kat mülkiyetine geçilmediği, eşyaya bağlı borç niteliğinde olan kat irtifakının yıllarca devam ettiği yapıların da 2 yıl içinde kal mülkiyetine geçirilmesi mecburiyetini getiriyor.

Geçici bir madde ile düzenlenen bu hüküm uyarınca, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış ana gayrımenkuller, yeni kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçirilecek.

Bu anagayrımenkullerde, yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren tahakkuk eden vergi, resim ve harçlar, kat mülkiyetine geçiş işlemleri sırasında cezasız olarak tahsil edilecek.

Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin ya da varsa yöneticinin, kat mülkiyetinin kurulması için gerekli belgelerden eksik olanların tamamlanması için diğer kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine yazılı bildirimde bulunmasına rağmen, gereğini yerine getirmeyenler, kendilerine ait her bağımsız bölüm için 2 bin YTL idari para cezası ödeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber