Doğalgazın elektrik üretimindeki payı düşecek, yeni termik santraller geliyor

Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürü Halil Alış, elektrik üretiminde doğalgazın payını azaltmak için Afşin Elbistan bölgesine her biri 1340 Megawatt'lık 2 yeni termik santral daha kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2012 20:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 ülkeyle görüştüklerini vurgulayan Alış, santrallerin her birinin maliyetinin 3 milyar doları aştığını da açıkladı.

Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri ile 2010 yılında göçük meydana gelen Çöllolar Kömür Havzası'nda inceleme yapan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, 2013 yılının enerji sektörü açısından çıkış yılı olacağını söyledi. EÜAŞ'ın en büyük rüyasının Afşin-Elbistan Havzası'na 2 yeni santral daha kurmak olduğunu aktaran Alış bunun için 3 ülke ile görüşme halinde olduklarını aktardı. Afşin-Elbistan bölgesinde işlenebilir olan 3 milyar 400 bin ton rezervli kömürün bir an önce ülke ekonomisine kazandırılmasının çok acil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Genel Müdür Alış şu bilgileri verdi: "

?Bildiğim kadarıyla Kışlaköy'de de Çöllolar'da da yılda 17-18 milyon ton kömür üretiminin üzerine çıkıldığı zaman sıkıntı başlıyor. 2008 veya 2009 yılında Kışlaköy'den 28 milyon ton kömür çıkarttık. Bu rakam kömür havzasının coğrafyasını bozuyor. Biz bunun bilincindeyiz. Bu sene revize ettik. 2013 yılında 10 ila 12 milyon ton kömür çıkartacağız. Afşin B Termik Santrali'nde yıllar içerisinde en fazla 8 milyar kilowatt saat elektrik üretmişiz. Kömürü alabilirsek 9 milyar KW saat üretebiliriz. Bunu yapamazsak, elektrik üretmek için doğalgaz elektrik üretmemiz şart. 9 milyar kilowatt saat elektrik üretmek için kullandığımız doğalgaz miktarı 2 milyar metreküp. Bunun için EÜAŞ'ın ödediği para 1 milyar 700 milyon dolar. Bu para EÜAŞ'ın dolayısıyla milletin cebinden çıkıyor."

Afşin Elbistan bölgesine kurulacak 2 yeni termek santral için iki alternatif bulunduğunu anlatan Genel Müdür Alış şöyle konuştu: "Ya ihale yoluyla santralleri yapacağız ya da uluslararası anlaşmalarla yapacağız. Şuanda 3 tane devletle görüşüyoruz. Çin, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri. Uluslararası anlaşmayı yapamazsak da ihale yoluyla yüklenicilerin burada santralleri yapması için çalışmalarımız devam ediyor. Burası büyük bir ihtimalle şantiye haline gelecek. Santrallerin her biri 1340 Megawatt gücünde olacak ve her birinin değeri 3-3,2 milyar dolar olacak. 2013'ü bekleyin.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber