Mardin'de piyasa bulamayan nar üreticisi, fabrika için yatırımcı bekliyor

Mardinli nar üreticisi, verimi yüksek olan narı satacak fabrika bulunmadığından ürününün ziyan olduğunu söylüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin'de nar tüketecek fabrikanın bulunmaması nedeniyle çiftçiler elde etikleri narı ancak hal pazarlarında satabiliyor. Ürün fazlası ise tarlada çürümeye bırakılıyor. Tarlada dalda kalan nar israf oluyor. Çiftçiler ilde kurulacak bir meyve suyu ya da meyve fabrikası ile elde edilen narın ekonomiye kazandırılacağını söylüyor. Yüksek derecede verim elde ettiklerini ifade den çiftçiler, yatırımcıları bu konuda yatırma çağırıyor. Kızıltepe ilçesine bağlı Dörtyol Köyü'nde 90 dönüm nar eken Erkan Çeçan, ilde ne bir fabrika ne de nar alacak tüccar bulamamaktan yakınıyor. Narın kilosunu halde toptan 40 ila 50 kuruşa sattıklarını belirten çiftçiler, bölgeye yatırım yapılması halinde toprakların son derece verimli olduğunu dolayısıyla nar üretimini artacağını bildirdi.

Erkan Çeçan, "Buradaki narlar çok güzel. Çok güzel de yetişiyor. Verimi de maşallah güzel oluyor. Ama satacak yerimiz yok. Ne tüccar var nede fabrika. Şimdi topluyoruz halle götürüyoruz. Halde satıldıysa satıldı, satılmazsa çöpe gidiyor. Burada bir fabrika oldu mu ne çatlaklar kalır ne çizgisi olanlar kalır. Sağlamları zaten o zaman gider. Ama şimdi fabrika ve tüccar olmadığı için satma imkanımız da yok. İşçilerde yararlanamıyor. Şimdi fabrika ve tüccarlar olsaydı buralarda millet çoğu ekerlerdi. Çünkü verim güzel.İş imkanı çok olurdu. İşçi de çalışırdı tüccarlar da kazanırdı, köylülerde kazanırdı.Herkes kazanmış olurdu. Ama fabrika olmadığı için kimse kazanamıyor. Tarla sahibi bile ancak kendi masrafını alabiliyor. O da alabiliyorsa." şeklinde konuştu.

Çiftçilerden Mervan Çeçan da pazar bulamamaktan yakınıyor. Yıl boyunca bekledikleri hasad mevsiminde ürünlerinin bir kısmının tarlada dökülmesi neeniyle sınıtı yaşayan Çeçan, "Bizim için en önemli şey fabrikanın olmasıdır.Fabrika olduğu zaman,insanlar onu değerlendirir. Daha fazla ekim olur.Bölge halkı rahatlar.Herkes yani iş imkanı sağlanır. Yani ben burada tek başıma yapamıyorum, Kızıltepe'den işçi getirip onları çalıştıracağım. Onlar da faydalanacak. Yani bütün problem aslında fabrikadır. Fabrikanın olması bizim için çok daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber