Müzakereyi yürütecek ekip belli oldu

Haber Giriş : 13 Ekim 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başmüzakereci Babacan yola çıkıyor. Süreci yönetecek Koordinasyon Komitesi beş kurumdan oluştu. ABGS'nin yeni patronu Oğuz Demiralp

AB ile 20 Ekim'de bilim ve teknoloji taramasıyla başlayacak üyelik müzakerelerinde başmüzakereciliği yürütecek olan Devlet Bakanı Ali Babacan, dün basın toplantısı düzenleyerek müzakere heyeti, yapısı ve işleyişini açıkladı. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS), Dışişleri Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Başbakanlık ve AB Daimi Temsilciliği'nin müzakere sürecini yürüteceğini belirten Babacan, "Ancak tüm sivil toplum örgütlerinden üniversitelere kadar herkese ihtiyacımız var. Herkesin AB projesini benimsemesi bizi başarıya ulaştıracak. Bir kere, bürokraside 'AB, benim bir numaralı işim' demeyenle çalışıp, başarılı olmak mümkün değil" dedi.

'Devasa örgüt kurulmayacak'
AB çalışmalarının hiçbir kurumunun tek başına üstlenebileceği çalışmalar olmadığına dikkat çeken Babacan, tüm uygulayıcı birimlerin, bu sürecin bizzat sahibi olacağını, AB çalışmalarıyla ilgili yeni, devasa bir bürokratik örgütün asla kurulmayacağını söyledi. Kabinedeki bakanların kendi alanlarıyla ilgili yapılacak çalışmalarda fiilen yer alacaklarını belirten Babacan, "Bakanlar Kurulu, sürecin her safhasında bilgilendirilecek, siyasi kararlar bu zeminde alınacak. Müsteşarlar, kurum başkanları katılım sürecinde kendi alanlarıyla ilgili yapılacak çalışmalarda kurumlarına yön verecek kilit kişiler olacak" diye konuştu.
Süreçte ABGS dahil tüm kurumların kapasitesinin gözden geçirileceğini, hiçbir kurumun diğerinden üstün bir yanı olmayacağına vurgu yapan Babacan, 'takım ruhu' içinde çalışacaklarını anlattı. Babacan, her müzakere başlığı için bir 'tarama grubu', bir de 'müzakere çalışma grubu' olacağını belirtirken, "Bir grup oluşturulurken, o fasılla ilgili tüm birimlerden temsilcilerin olması önemli. Takım ruhu her aşamada hâkim kılınacak" dedi. Babacan, AB'ye katılım sürecinde görev alacak kamu yöneticilerinin 80 kişilik listesini de sundu.

'Bir yıl zaman var'
Müzakere heyetinin, Reform İzleme Grubu (RİG) ve AB İletişim Grubu (ABİG) ile yakından çalışacağını anlatan Babacan, RİG'in AB siyasi kriterlerine uyum çalışmalarını izleyeceğini, ABİG'in de sivil toplum kuruluşları ve medya ile temas kuracağını ifade etti. Babacan, yıl sonunda en az bir başlıkta müzakerelere başlamayı istediklerini söyledi. Müzakere sürecine hazır olmayan kurumun da bulunduğunu belirten Babacan, "Tarama süreci bir yıl. Zaman var" diye konuştu.
Başmüzakereci Babacan, AB müktesebatının Türkçe'ye çevrilip çevrilmediğine ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi: "Bu çeviriyi tamamlamamız üye olmadan makul bir süre önce isteniyor. Bu iş için iyi bir kadro kuracağız."

Süreç nasıl işleyecek?
Toplantıda, yabancı medya mensupları için konuşmaları anında İngilizceye çevrilen Başmüzakereci Babacan, müzakere sürecinin ne anlama geldiğini şöyle anlattı:

Türkiye'nin AB müktesebatına uyumu, 35 ayrı fasıl halinde gerçekleşecek. Her fasıl için fiili müzakerelere geçilmeden önce bir tarama çalışması yapılacak. Tarama, müzakerelere hazırlık anlamında. Burada komisyon AB müktesebatını izah edecek, müktesebat ile Türkiye'nin mevzuatı arasındaki farklılıklar belirlenecek, bu farklılıkların giderilmesi için nelerin, nasıl ve hangi zaman diliminde üstlenilmesi gerektiği anlatılacak.

Komisyon tarama süreci sonunda Türkiye'nin mevzuatının AB müktesebatına uyum düzeyini yeterli gördüğünde o faslın müzakerelere açılmasını önerecek.

Her bir fasıl için tarama çalışması iki etapta yapılacak. 'Tanıtıcı tarama' denilen ilk etapta AB Komisyonu, Türkiye'ye müktesebatı anlatacak, 'Ayrıntılı Tarama' etabında ise Türkiye kendi müktesebatını anlatacak.

Taraması tamamlanan fasıllarda komisyonun önerisi ve 25 üyenin onayıyla fiili müzakerelere geçilecek. Komisyon her fasıl için öneri hazırlarken, o faslın kapanması ve açılması için kriterler belirleyebilecek.

Herhangi bir fasılda müzakerelerin fiili olarak başlaması için tüm tarama sürecinin bitmesi beklenmeyecek, başka bazı fasıllarda fiili müzakereler yapılacak.

Müzakerelerde al-ver süreci yaşanmamaktadır. Müzakerelere geçilmeden önce açılan fasılla ilgili Türkiye'nin kendi mevzuatı gözden geçirilerek müktesebatın AB uyumunu hangi takvimde ve ne tür değişiklikler yapılarak üstlenileceği ve uygulamayı içeren bir pozisyon belgesi hazırlanacak. Pozisyon belgesi Bakanlar Kurulunun onayıyla kesinleşerek AB'ye sunulacak.

AB dönem başkanlığı, Türkiye'nin pozisyon belgesini aldıktan sonra üye ülkelere dağıtacak ve yine sadece o fasılla ilgili AB'nin 'Ortak Pozisyon' belgesini oluşturacak. Bunun ardından fiili müzakereler başlayacak.

DPT'den etki analizi
Türkiye, müzakerelerde pozisyonunu güçlendirmek için DPT'nin hazırlayacağı etki analizi raporlarını kullanacak. Babacan'ın DPT'den istediği etki analizi, müzakere başlıklarına göre yapılacak müktesebat uyumundan Türk halkının günlük hayatının ekonomik anlamda nasıl etkileneceğinin göstergesi olacak. Analiz, her müzakere başlığının halka maliyetini de ortaya koyacak.

Koordinasyonun beyin takımı
Avrupa Birliği Genel Sekreteri Oğuz Demiralp: Türkiye'nin AB nezdindeki daimi temsilciliği görevini tamamlayarak Ankara'ya dönen büyükelçi Demiralp, genel sekreterlik görevine, Cumhurbaşkanı ilgili kararnameyi onaylayınca başlayacak. ODTÜ mezunu Demiralp, eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in danışmanlığını da yapmıştı. Demiralp, ilk büyükelçilik deneyimini Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilcisi olarak yaşadı. Sonra AB Daimi Temsilcisi atanan Demiralp, İngilizce ve Fransızca biliyor.

Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Volkan Bozkır: AÜ Hukuk Fakültesi mezunu büyükelçi Bozkır, 2000-2003 arasında AB Genel Sekreter Yardımcılığı, daha sonra da Dışişleri Bakanlığı'nda AB İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı yaptı. Bozkır, son kararnameyle AB Daimi Temsilcisi oldu.

Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Zararsız: Başbakanlık'taki görevine 2003'te atandı. 1989'da DPT'ye uzman olarak girdi. AÜ Hukuk Fakültesi mezunu. Leicester Üniversitesi'nden master, Selçuk Üniversitesi'nden doktorası var.

DPT Müsteşar Yardımcısı Lütfi Elvan: İTÜ Maden Mühendisliği'nden mezun. ABD Delaware Üniversitesi'nden ekonomi master derecesi var. DPT'ye uzman olarak 1989'da girdi, 2002'de müsteşar yardımcısı oldu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber