Öğretmenlere birer maaş İkramiye verilecekti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Kasım 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2010 yılında bundan yaklaşık iki yıl önce 18. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün kutlandığı ay öğretmenlere birer maaş ikramiye verilmesi ve ek ders saat ücretinin 12 TL'ye çıkarılması önerisi benimsendi.

Millî Eğitim Şûrası Yönetmeliğinin “Şûra Kararlarının Uygulanması” başlıklı 19. Maddesindeki “Şûra kararları tavsiye niteliğindedir. Bakanlık, Şûra Kararlarına önemi ve önceliğine göre Şûra Kararlarını Uygulama Programında yer verir. Kararlar, Bakan Onayı ile yürürlüğe girer.” hükmüne göre Bakan onayı ile yürürlüğe giren 18. Millî Eğitim Şurası KararlarınınÖğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı Ve Mesleki Gelişimi” başlıklı bölümü 27. maddesi; “27. Öğretmen ve yöneticilerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla her yıl kasım ayında bir maaş tutarında ikramiye verilmeli, ek ders ücretleri 12 TL'ye çıkarılmalı, görev aldığı projeler için ek ders ücreti tahakkuk ettirilmeli, yöneticilere ek ders ücreti yerine makam tazminatı ödenmeli ve ek ders ücretinin maaşlara yansıtılmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.” hükümlerinde her yıl kasım ayında bir ikramiye ödenmesi ve ek derslerin 12 TL'ye çıkarılması kararı alınmasına rağmen bu güne kadar bir arpa boyu yol alınmadı.

Devlet öğretmene ikramiye ve ek dersi 12 TL yapacağım sözünü vermiştir.

18. Milli Eğitim Şurası kararlarında 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün kutlandığı ay öğretmenlere birer maaş ikramiye verilmesi ve ek ders saat ücretinin 12 TL'ye çıkarılması sözü; 14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin “Sözleşmeli personel ve ek ödeme” başlıklı, 42. maddesine eklenmeyerek unutulmuştur.

Unutulanlar sadece ikramiye değil

28 Ekim 2005 tarihinde öğretmenler günü öncesinde gazetelerde; “Öğretmenlerin ek ders ücretleri 3 kat artacak” başlığıyla “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin 3 milyon 510 bin lira olan bir saatlik ek ders ücretlerinin 10 milyon liraya çıkarılmasını öngören bir kanun taslağı hazırlayarak Başbakanlık'a gönderdi.” şeklinde gündeme gelen ek derse zam hikâyesi bir türlü sonuçlanmamış, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ek ders ücretlerini artırıyoruz açıklamasıyla beklentiye giren ve hükümetten gelen sinyaller doğrultusunda ümitleri sönen öğretmenler eylemlerde bulunmuşlardı.

24 Kasım 2005 Öğretmenler Günü'nde yapılacağı sözü verilen Öğretmen ek ders ücretini 3.510 TL'den 10 TL'ye yükseltme sözü veren Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile “Fatura 3 milyar YTL tutuyor” diyerek ek ders ücretlerini kırpma yoluna giden ve “Maliye Bakanı Kemal Unakıtan arasındaki anlaşmazlık ve gecikmeden dolayı aradan aylar geçmesine rağmen açıklanmamıştı. Başbakanın da devreye girmesiyle Maliye çalışmalarını sürdürüyor. Ben istiyorum, Bakan Unakıtan istemiyor, bütçeye ek yük getiriyor” şeklinde beyanatlarda bulunan bakanlık 2006 yılında ek ders ücretlerine yapılan zam oranlarını açıklamıştı.

Çelik, ek ders ücretlerinin saatinin 3.52 TL´den 5 TL´ye çıkarıldığını, bu konuda Maliye Bakanlığı ile mutabakata varıldığını söylemiş, yapılan zamla birlikte ek ders ücretlerinde yüzde 40 artışa gidildiğini, Ek ders ücretlerine yapılan zammın mevcut ek ders ücretinin 8 kat artışı anlamına geldiğini ifade eden Çelik'in bu açıklaması anlaşılamamıştı.

3,5 TL´yi 5 TL yapar iken zam yapılmış gibi gösterilmiş idarecilerin derse girmeleri, Yüksek lisans yapanların yüzde 25 ve Doktora yapanların yüzde 40 ek derslerinin kesilmesi, bazı öğretmenlerin ders dışı hazırlık ücretlerinin iptal edilmesi, ek ders hesabında haftalık hesaba geçilmesi nedenleriyle aslında toplamda zam yapılmamıştı.

28 Ekim 2005 tarihinde öğretmenler gününden önce ek dersler 10 TL olacak diyenler, 2006 yılında ancak 5 TL yapabilmişlerdir. 2010 yılı öğretmenler gününden önce ek dersler 12 TL (2010 yılında alınan bu karar güncellenerek 2012'de 15 TL olacak şekilde) olacak diyenler şimdi kaç TL yapabilecekler?

Her öğretmenler günü öncesinde verilen sözler tutulsaydı, 2005 yılında ek dersler 10 TL 2010 yılında ek dersler 12 TL olacaktı. Ek ders ücretleri şu an 2012 öğretmenler günü öncesinde 8,5 TL civarındadır. Buna benzer birçok verilen söz yerine getirilmedi. Öğretmenlere birer laptop verilmesi projesi ve ek derslerden vergi alınmaması gibi.

Ek Dersler Vergiden Muaf Tutulacaktı.

Yetkili sendika Eğitim-Bir-Sen'in MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik'e sunduğu öneriyle, öğretmenlere ödenen ek ders ücretlerinin vergiden muaf tutularak, vergi matrahına dâhil edilmemesi Bakanlıkça değerlendirmeye aldığı öneri uygun görülür ve ek ders vergiden muaf tutulursa, öğretmen maaşına yaklaşık 100 TL zam gelmesi söz konusu olacaktı.

Akabinde 02.11.2011 tarih ve 28103 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamede öğretmenler unutulmuş, ek ödemeleri sıfır artışta kalmıştır.

Aynı unvan arasındaki ücret farklılığını gidermek adına çıkarılan yeni 666 sayılı KHK ile üst düzey bürokratlar arasındaki ücret farklılıkları giderilmiş, ancak eğitim öğretimin en önemli elamanı olan öğretmen yok sayılmıştır. 666 sayılı KHK çıkarılırken öğretmenin 65 puanlık ek ödeme oranı 65'te çakılı kalmıştır.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber